Ковельська окружна прокуратура вимагатиме в суді скасувати договір на ремонт адмінбудівлі вартістю 15,774 мільйонів гривень, який Ковельська міська рада незаконно уклала з луцькою фірмою «Бетон Брук Сервіс».

Про це стало відомо з інформації пресслужби Волинської обласної прокуратури.

«Ковельська окружна прокуратура звернулася до Господарського суду Волинської області із позовом в інтересах держави в особі Державної аудиторської служби України до виконавчого комітету Ковельської міської ради та господарського товариства, аби визнати недійсними рішення уповноваженої особи виконкому та договір про закупівлю робіт за бюджетні кошти на суму 15,7 мільйона гривень», – йдеться у повідомленні пресслужби прокуратури.

Прокурори з'ясували, що орган місцевого самоврядування за наслідками публічної закупівлі у лютому 2022 року уклав з підприємством договір на проведення робіт з реконструкції адміністративної будівлі у Ковелі.

Проте Державна аудиторська служба України встановила, що процедуру закупівлі проведено із порушеннями вимог Закону України «Про публічні закупівлі», адже тендерна пропозиція переможця торгів не відповідала умовам тендерної документації.

Згодом наявність цих порушень визнав і Волинський окружний адміністративний суд.

Попри це, договір про виконання робіт досі чинний.

«Втрутившись у ситуацію, у суді прокурори вимагатимуть визнати рішення уповноваженої особи та договір про закупівлю робіт недійсними», – пишуть на сайті Волинської обласної прокуратури.

Як з'ясувала у журналістському розслідуванні редакторка інтернет-видання «Волинь Online» Мар'яна Метельська, участь у тендері на проведення реконструкції адміністративної будівлі на вулиці Незалежності, 73 взяли 6 фірм.  Найдешевшу пропозицію майже 13 мільйонів подало ТОВ «Житлобуд-2», найдорожчу – понад 17 мільйонів – ПрАТ «Луцьксантехмонтаж № 536».

17 січня 2022 року замовник повідомив про намір укласти договір з Товариство з обмеженою відповідальністю «Бетон Брук Сервіс» на суму 15,774 мільйонів гривень.

20 січня Товариство з обмеженою відповідальністю «Основа Буд Плюс» подало вимогу про усунення порушення та скасувати рішення про визначення переможців торгів ТОВ «Бетон Брук Сервіс».

«Бо не може бути визначено переможцем торгів учасника, що взагалі не надав документів про можливість виконати роботи (технічну документацію) до кінцевого строку подання тендерних пропозицій – 03.01.2022 року 00:00 год за київським часом!» – йдеться у вимозі.

Держаудитслужба провела два фінмонторинги, виявила порушення і 14 квітня повідомила, що тендерні пропозиції підлягали відхиленню відповідно до закону.

Однак виконком Ковельської міської ради не погодився із таким рішенням Держаудитслужби та 27 квітня повідомив, що подає до Волинського окружного адміністративного суду позовну заяву про визнання протиправним та скасування висновку Державної аудиторської служби України про результати моніторингу закупівель від 14 квітня 2022 року.

Суд виконком Ковельради програв. Проте договір на виконання робіт досі не скасований.

Підприємство «Бетон Брук Сервіс» працює вже 15 років. Зареєстроване у Луцьку. Основна діяльність – будівництво житлових і нежитлових будівель. Також підприємство відоме виготовленням бруківки – зокрема брендом «LeBruk».

Засновниками ТОВ «Бетон Брук Сервіс» є директор Сергій Стрихарчук та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інвестор фінанс» депутата Луцької міської ради від партії «За майбутнє» Андрія Разумовського та його дружини Ангеліни Богданович. До листопада 2019 року Андрій Разумовський особисто був співзасновником фірми «Бетон Брук Сервіс».

Нагадаємо, «Бетон Брук Сервіс» регулярно виграє закупівлі у Ковелі. Якщо у 2016-2018 роках фірма отримувала у Ковелі вісім підрядів на 5,98 мільйона гривень, то після перемоги висуванця партії «За майбутнє» Ігоря Чайки на виборах мера Ковеля у 2020 році, із підприємством лише впродовж 2021 року уклали договорів уже на 29,4 мільйона гривень.