Дитячий садок у селі Крупа Підгайцівської громади, що поблизу Луцька, зведений рік тому у рамках програми Президента України «Велике будівництво», досі не запрацював. Наразі подали документи на ліцензування, після отримання ліцензії почнуть приймати перших відвідувачів.

Про це в ефірі Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла завідувачка дошкільного навчального закладу Ірина Нестер.

«Наш садочок вже в очікуванні цілий рік, – каже Ірина Нестер (на відео з 1:52 хв.). – Ми живемо день за днем і чекаємо, коли ж настане той момент, що ми вже дійсно повноцінно як дитячий садочок запрацюємо: з дітками, з колективом, та врешті-решт з тим дитячим сміхом, який буде вже лунати в нашому садочку, на нашій території». 

Станом на сьогодні в дитсадку працює завідувачка і завгосп.

«Набір працівників на роботу, якщо все добре буде і ніщо не завадить нашим планам, то з наступного тижня будемо потихенко-помаленько по одній-дві людини приймати на роботу. Персонал вже набраний. Вже люди чекають рік, коли вже ж нарешті вони підуть на роботу. Готовність садочка така, що подали документи на ліцензування, яке виготовляється протягом десяти робочих днів, і от тільки ми отримає ліцензію на руки, люди, я думаю, вже будуть до того часу в нас на роботі, і все – приймаємо діток. Дітки проходять медичний огляд, і запускаємо садочок в роботу. В нас є абсолютно все для того, щоб садочок запрацював. Тільки от не можемо ще ми...» – бідкається завідувачка.

Дитсадок розрахований на 105 місць. Минулої осені було 60 заяв від батьків дітей. Але через те, що 15 дітей вже підросли і пішли в перший клас, за рік дитсадок залишився без однієї групи. У ДНЗ має працювати 14-15 чоловік.

«Хоча садочок прийнятий на баланс Підгайцівської громади, але є низка нюансів, які з кожним днем випливають. Фірма-підрядник, яка будувала цю споруду, надіємося, що нам виправить ці всі нюанси, і вже ми отримаємо ліцензію і будемо повноцінно працювати», – каже Ірина Нестер.

Нагадаємо, дитячий садочок «Крупинка» будувала фірма «Бетон Брук Сервіс», співвласником якої є депутат Луцької міської ради від партії «За майбутнє» Андрій Разумовський.

9 липня 2020 року будівництво дитсадка, на яке з державного бюджету виділили 38,9 мільйона гривень, показували Президентові Володимиру Зеленському. Обіцяли завершити до початку навчального року.

Зеленський ще перепитав, чи встигнуть (на відео з 6:23 хв.):

«Щоб діти не навчались, і там все красили. Я це знаю. В нас так було в дитинстві. Треба здати, а потім всім цим дихають», – згадував Зеленський свої дитячі роки.

Андрій Разумовський запевнив, що зроблять все вчасно.

За тиждень до місцевих виборів, 18 жовтня 2020 року, провели помпезне відкриття ДНЗ за участю нардепа В’ячеслава Рубльова, депутата Волиньради Ігоря Леха (раніше – партія «УКРОП», тепер – «За майбутнє»), Підгайцівського сільського голови Юрія Семенюка.

«Ми доклали максимум зусиль, щоб зробити цей садок найкращим. Ми будуємо гарне житло і хочемо, щоб наші соціальні об’єкти теж були найкращими. І думаю, що цей садочок справді вийшов найкращим. А якщо хтось бачив кращий – нехай покаже мені, бо я не бачив», – казав тоді Андрій Разумовський, якого називали представником підрядника.

Тоді Разумовський заявив:

«Уже завтра можуть приходити діти і радіти від умов, які тут створені».

А потім почалися проблеми: 

«Ніби все гарно, все ідеально, але то в нас були проблеми з паркетом, то була вода, то котельня працювала не так, як мала би, – каже сьогодні завідувачка дитсадка Ірина Нестер. – І за рахунок таких нюансів, що ніяк не можуть його довести до того стану, як би хотілося, через те дата відкриття постійно переноситься. Я не експерт і не можу сказати, чи це проблема в гідроізоляції чи в чомусь іншому. От в підвалі набирається вода. Ну десь же вона береться. Отже, є якась причина, чому вона там збирається».

У січні 2021 року заступник голови Підгайцівської сільради Леонід Гроголь у коментарі «Суспільному» розповідав:

«Стіни зовнішнього фундаменту майже усі були підтоплені, або неякісно зробили гідроізоляцію, або вона в такому стані, що неможливо її далі експлуатувати».

Через підтоплення у приміщенні пошкодився паркет. Крім того, котельня не могла належно обігріти заклад.

Ігор Чуліпа, заступник голови Волинської облдержадміністрації, тоді розповідав: 

«Коли приїжджав президент, інспектував будівництво з головою ОТГ, то він був готовий на 80%. Зараз прилади обігріву, які там є, не відповідають проєктний потужності, щоб обігріти заклад».

А Олександр Плоцедим, представник фірми-підрядника ТОВ «Бетон Брук Сервіс», списував усе на проєктантів.

«Були невеличкі протічки води у підвалі, бо є водостічна система, в проєкт не закладений відвід води від будівлі, ми вже самі це зробили», – заявив Плоцедим.

Щодо опалення, то зі слів представника забудовника, при температурі на вулиці -16, в приміщенні +19...  +24. Казав: працював один котел із двох, а сама котельня замовлена згідно з проєктною документацією.

До речі, у березні 2020 року за ознаками привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем під час будівництва дитячого садочка в селі Крупа  поліція відкрила кримінальне провадження.

Дитячий садочок досі не відкрили з вини забудовників, зазначив у коментарі ГІТу в четвер, 2 вересня, Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк (на відео з 0:25 хв.):

«Вони виконали неякісно. Найстрашніше, що там, як тільки дощ, вода біжить у підвали. Пішла сирість, підриває паркет. В одному приміщенні вже третій раз підірвало. Тільки вони його зробили – зразу через декілька днів він знову піднявся. Треба робити ізоляцію. Ізоляцію вони перший раз взагалі не зробили. Фінінспекція нарахувала їм збитків, вірніше, нам, на мільйон з чимсь. Заставили їх зробити ізоляцію. Зробили тяп-ляп, як-небудь. Все провалюється, все тече, все біжить. Зараз ми звернулися ще раз з листом. Вони дають гарантійні листи, що вони все це зроблять. Нічого не роблять, видимість тільки роблять, на тому все. Тому все так затягнулося», – розповідає  Підгайцівський сільський голова.

За словами Семенюка, коли здавали садочок, була хороша погода, і виявити, що там вода йде, було неможливо.

«А вони сказали, що там все зробили. Мало того, вони поставили охорону. Вірніше, там була. І не допускали працівників тоді, коли вони робили гарантійні свої зобов’язання. А фактично там тільки тріщини позамазували знову, скажімо так, поховали свій брак. Садочок прийняли до першого дощу. Тоді почалися дощі, і зараз треба воду вичерпувати», – нарікає Юрій Семенюк.

Сілький голова каже, що як тільки дощ – у підвал садочка біжить вода.

«Тріщить, лопає. Мало того, що там дрібні всякі недоробки, які можна було елементарно зробити: вода протікала там в туалетах. Тож можна зробити було, то не є така проблема. Плити не пронумеровані, не знаємо, де що включати. Стоїть автомат, а куди він підходить – ніхто не знає. Ще такі проблеми, що дошки повикручувало в дитячих павільйонах. 55 насаджень. Вони ж в лютому перестали (робити – ред.), хотіли, щоб ми його забрали. Я кажу: «Ми ж не будемо брати, поки він не зданий». І вони виключили опалення, просто не опалювали. Само собою, що пішла сирість по садочку, тріщини, які вони потім позамазували. І не поливали тих насаджень. В результаті 55 одиниць засохло», – констатує Семенюк.

І таких дрібниць, каже сільський голова, багато.

«По котельні є питання, одного котла поміняли, другого не поміняли. Є компетентні органи – хай розбираються. Ми, звичайно, садочок відкриємо. Але загалом маємо клопоту з тим всім», – додає пан Семенюк.

За його словами, через таке затягування постраждали й люди, які мали працювати в ДНЗ.

«То ж було обіцяно ще минулого року. Хто знав, що вони (підрядники – ред.) нас так підведуть. Деякі люди з роботи позвільнялися, сидять, чекають. Річ у тім, що в нас же й місць нема. Садочок треба, як жити, тому що в Підгайцях не гумовий. Все добре, тільки що такого будівельника хай Бог милує», – резюмує Юрій Семенюк.


Всі недоробки будівельників, не усунуті досі, можна побачити на відео, яке кореспондент ГІТу зняв у четвер, 2 вересня: