Волинський окружний адміністративний суд зобов'язав Затурцівську сільську раду провести роботи із встановлення меж гідрологічної пам'ятки природи місцевого значення – «Витік річки Турії». 

Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної прокуратури.

Позов до суду в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в області подавала Володимирська окружна прокуратура.

Прокурори з'ясували, що об'єкт природно-заповідного фонду площею 0,2 га утворений задля збереження джерела, з якого бере початок річка Турія.

Проте сільська рада, попри вимоги чинного законодавства та приписи органу контролю, досі не організувала робіт із встановлення меж пам'ятки, правовстановлюючі документи на неї теж не виготовлялись і право комунальної власності на земельну ділянку не зареєстроване.

«Відсутність встановлених меж в натурі об’єкту природно-заповідного фонду фактично унеможливлює збереження його природного різноманіття ландшафтів, охорони довкілля, підтримання екологічного балансу. За втручання прокуратури сільську раду зобов'язано вжити заходів задля неухильного дотримання режиму охорони та використання об’єкта природно-заповідного фонду», – йдеться у повідомленні пресслужби Волинської обласної прокуратури.

Нагадаємо, у селі Затурці Володимир-Волинського району Волині між двома ставками невідомі люди у 2021 році почали будувати із блоків споруду. Тут розташована заповідна пам’ятка гідрології «Затурцівські джерела». Джерела живлять річку Турію, що бере свій початок неподалік.

Небайдужий місцевий мешканець Віталій Кушнір, ініціатор створення і багаторічний керівник музею В’ячеслава Липинського в Затруцях, звернувся в сільську раду, аби припинити будівництво, яке він вважає незаконним. Проте не знайшов порозуміння з керівництвом.

Після проведеної головним управлінням Нацполіції на Волині перевірки було встановлено: на цій території розташовані три земельні ділянки площею 0,88 га, 0,21 га і 0,09 га – усі з цільовим призначенням «Для рибогосподарських потреб». У цьому ж районі розташований об’єкт природно-заповідного фонду (ПЗФ) «Затурцівські джерела», однак «точні межі та місцерозташування зазначеного ПЗФ в Держгеокадастрі відсутні».

Аби дізнатися, чим же закінчилася перевірка, і почути позицію керівництва Затурцівської громади з цього питання, телеканал ГІТ запросив на ефір начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Кралюка і заступника Затурцівського сільського голови Олександра Бощука.

Олександр Кралюк тоді зазначив, що головна проблема в тому, що об’єкт природно-заповідного фонду не має виведених меж в натурі, тож екоінспекція не може з’ясувати, чи будівництво ведеться на його території, чи за його межами.

Тож після рішення суду і виведення меж об’єкта природно-заповідного фонду, сподіваємось, вдасться з'ясувати, чи порушив забудовник закон.