Волинський окружний адміністративний суд зобов'язав Затурцівську сільську раду встановити межі гідрологічної пам'ятки природи місцевого значення «Витік річки Турія». Проте лишив поза увагою справу пам'ятки «Затурцівські джерела», яке піднімалося минулого року і досі чекає вирішення.

Також без розгляду відповідних органів лишилась незаконна забудова на території «Затурцівських джерел» — так званий будиночок рибалки.

Про це в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів активіст села Затурці Віталій Кушнір.

«Тепер я бачу це рішення, яке нібито зобов’язує сільську раду встановити межі іншого об’єкта, а цей об’єкт, на якому загострювалась увага, абсолютно лишається поза нею. До того ж жодним словом не згадано про незаконне будівництво в природоохоронній зоні, що недопустимо», — розповів Кушнір.

Наостанок він висловив своє занепокоєння:

«Як так? Чи вони хочуть в черговий раз так цю справу закрутити, замотати, щоб вирішення її кінцевого так і не відбулось?».

Пан Віталій додатково надав нашій редакції інформацію щодо цих заповідників:

«В пояснювальній записці «Науково-проектної документації для визначення населеного пункту історичним та внесення села Затурці,, Локачинського району Волинської області до Списку історичних населених місць України» (2007 р.) посилаються на офіційні документи обласної ради. Зокрема вказується на два різних природоохоронних об'єкти.
Перший, «Затурцівські джерела» — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення (Розпорядження Волинського облвиконкому від 29.1976 року N 486-р. Далі там написано: «В даний час перебувають в орендному користуванні приватної особи і використовуються як стави для розведення форелі». Границі охоронної зони охоплюють два стави з джерелами та їх витоком у рів та далі в річку Турію.
Другий, «Витік Турії» — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення (Розпорядження Волинського облвиконкому від 29.10.1976 року N 486-р). Границі охоронної зони охоплюють значну територію річкової долини в південно-східній та південній частині села, яка співпадає із зоною охорони природного ландшафту.
Ось Вам і встановлені охоронні зони для двох різних об'єктів. Тепер же в охоронній зоні першого об'єкту (між двома ставками!) протизаконно збудовано "рибальський будиночок"», — йдеться в його повідомленні.