Деякі країни НАТО оголосили, що більше не мають у запасі озброєння, яке можна було б передати Україні. При тому представники НАТО говорять про підтримку нашої держави до перемоги.

Чи насправді закінчується ресурс альянсу в етері Громадського Інтерактивного Телебачення обговорили з ветераном-айдарівцем Євгеном Диким.

«Оця інформація про те, що в 20-ти країнах із 30-ти практично вже вичерпали запаси, вона абсолютно відповідає дійсності і це очікувано», — підтвердив Дикий.

Він пояснив чому таке сталось:

«Справа в тому, що західні країни останні тридцять років взагалі не розглядали можливість великої війни, тим більше в Європі. Вони в принципі розглядали можливості тільки експедиційних якихось операцій в країнах третього світу».

Євген зазначив, що з часів падіння Берлінської стіни та розвалу радянського союзу, Європа списала сценарій війни з регулярними арміями з розробки, тому існуючі запаси для таких умов є смішними.

Для того навів приклад:

«На самому піку війни в Афганістані вони використовували до 300 снарядів в день в «найспекотніші» дні. В нас влітку на піку з нашої сторони було від 4-х до 6-ти тисяч снарядів, а з російської сторони до 50-ти тисяч. Можемо порівняти: росіяни гатили 50 000 снарядів на день, а все виродництво їх в США — 15 000 на місяць. Тобто за один день рашисти вистрілювали стільки, скільки американські заводи виробляють за 3 місяці».

Зі слів айдарівця наостанок, наша війна вже досягла рівня Корейської, але ще не дотягує до рівня масштабів Другої світової. Військово-промисловий комплекс зараз завалений замовленнями, стоять черги за наступними, але, як зауважує Євген, на виробництво потрібен час.