Російські окупанти продовжують відкрито чинити воєнні злочини в Україні, втративши ініціативу на полі бою. «Служба Божа України» проти секти імені кіріла, «заґратовані» мультимільйонери, Чернігів без мера та Зеленський – людина року. 

Про те, яким був 43-й тиждень Третьої світової війни – у спецпроекті ГІТ «Хроніки війни»

Скільки українців вбив путін? ООН нарахували 461

Держава-терорист впродовж минулого тижня з 5 по 11 грудня продовжувала завдавати ракетних та артилерійських ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в Україні. На жаль, не минулося без жертв серед мирного населення.

Запорізька область: у понеділок ворожі ракети влучили у приватні будинки у селі Новософіївка. Загинули 2 людини, троє – поранені, в тому числі – немовля. В ніч на вівторок рашисти також завдали артилерійського удару по передмістям Запоріжжя, постраждали житлові будинки. Пізніше росіяни атакували Запорізький район дронами та С-300, як наслідок – троє поранених цивільних.

Захопленою лишається Запорізька атомна електростанція. Кремль відкинув пропозицію про передачу контролю над об’єктом до МАГАТЕ, тож ЗАЕС продовжує лишатися джерелом потенційної атомної катастрофи. Окупанти завезли на станцію «Гради» і сховали їх неподалік реакторів. Крім того, 8 грудня росіяни у присутності працівників станції сильно побили начальника управління соціальних програм ЗАЕС Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після цього їх вивезли в невідомому напрямку. Окупанти також запроторили у підвал начальника зміни станції Костянтина Бейнера, котрий є ліцензованою особою й безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

Одеська область: рашисти поцілили у два цивільні об’єкти в Одесі, дві людини поранені. У місті перестав ходити громадський транспорт та зупинилися котельні.

Херсонська область: у понеділок окупанти вдарили по обласному центру, внаслідок чого загинула одна людина. У вівторок відбувся ще 51 артилерійський обстріл області – загинуло двоє цивільних, 1 людина отримала поранення. У середу окупанти продовжили обстріл, влучили у будівлю водоканалу, загинув ще один мирний житель. У п’ятницю Херсонщина зазнала ще 60 обстрілів, було влучання у лікарню, 8 цивільних отримали поранення.

Дніпропетровська область: росіяни випустили по Нікопольщині 50 снарядів, зруйновані будинки, газопроводи та ЛЕП. Також влупили по промисловому підприємству Кривого Рогу, поранивши одного працівника.

Донецька область: у середу окупати вдарили по ринку та заправках міста Курахове Донецької області. Вмить загинули 6 мирних жителів. Пізніше стало відомо про ще 3 жертви серед мирного населення в результаті обстрілів інших прифронтових населених пунктів. У четвер рашисти обстріляли Торецьк, зруйнувавши 12 житлових будинків. Загинув один мирний житель, ще двоє отримали поранення. Також президент України Володимир Зеленський повідомив, що росіяни фактично знищили Бахмут.

Харківська область: внаслідок артилерійського удару по Обухівці у понеділок загинув пенсіонер. У четвер росіяни знову вдарили по Харківщині – влучили у приватний будинок, поранення отримали четверо людей.

Загалом у понеділок протиповітряна оборона змогла збити 60 із 70 ракет, які летіли по Україні. Вартість всіх випущених ракет оцінюють у 500 мільйонів доларів.

Молдова стала вже другою країною Європи, на території якої вибухнула російська ракета. На щастя, на відміну від випадку у польському Пшевудові, на території Молдовської Республіки ніхто не постраждав. Однак після ударів рашистів по український енергетичній системі у сусідній нам країні розпочалися перебої з електропостачанням. Після інциденту МЗС Молдови закликало західних партнерів передати Україні сучасні системи ППО, а президентка країни Майя Санду закликала посилити тиск на росію.

На жаль, достатньо тиску на агресора ми не побачили ні після вибуху ракети у Польщі ні навіть за вироком у справі про збитий рашистами малайзійський «Боїнг» МН-17. Ба більше, прокуратура Нідерландів навіть не вимагатиме в росії екстрадиції засуджених виконавців теракту, не кажучи вже про ініціювання розслідування за цим фактом проти вищого керівництва держави-терориста.

Шокуючі цифри оприлюднив український омбудсмен Дмитро Лубинець: від лютого 2,8 мільйона українців вимушено виїхали до росії. Окрім того, окупанти депортували до РФ понад 13 тисяч українських дітей.

І зовсім інші цифри, які викликають, щонайменше, здивування, оприлюднила Організація Об’єднаних Націй. Місії вдалося зафіксувати смерть 441 цивільного у період з 24 лютого по 6 квітня 2022 року у Київській, Чернігівській та Сумській областях. В ООН визнають – цифра занижена, це лише те, що їм вдалося безпосередньо зафіксувати. Але «занижена» – це м’яко сказано. Адже офіційно українські правоохоронці задокументували 461 вбитого цивільного лише у місті Буча, не рахуючи району, де вже встановлено 1137 насильницьких смертей цивільних. Чому результати моніторингової місії ООН так сильно різняться з офіційними даними українських правоохоронців – у доповіді не пояснюють. Не хочеться припускати, що ООН навмисне намагається применшити масштаб трагедії, особливо, коли світ почав визнавати дії росії геноцидом українського народу.

Зате хорошими новинами потішила інша міжнародна організація, до якої також назбиралося чимало питань – Міжнародний Червоний Хрест. Там заявили, що нарешті отримали доступ до українських військовополонених. Представники МКЧХ перевірили умови утримання та лікування військовополонених та доставили їм засоби особистої гігієни, ковдри, теплий одяг і книги. МКХЧ також зв'язався з сім'ями полонених, щоб передати новини від їхніх близьких. Президентка Червоного Хреста Мір’яна Сполярич висловила надію, що такі візити стануть системними.

Також цього тижня відбувся черговий обмін військовополонених у результаті якого Україна повернула додому 60 воїнів, у тому числі – захисників Маріуполя. Окрім цього із зони активних бойових дій вдалося доправити додому тіла 49 українських Героїв.

Пакують пачками: в Україні – полювання на зрадників і колаборантів

Не дивлячись на продовження терору з боку божевільного сусіда, в Україні тривають незворотні позитивні метаморфози. В першу чергу, другий тиждень поспіль хочеться хвалити Службу безпеки України за активну роботу по очищенню країни від різного роду нечисті. Викриттів так багато, що їх також варто розписати по областях.

Одеська область: затримали агента росії, який збирав розвіддані про українські берегові ракетні комплекси «Нептун» а також корегував ракетні удари по Одесі. Ще одну парочку російських шпигунів затримали, коли ті намагалися зібрати інформацію про переміщення сил української ППО в області.

Вінницька область: керівництво одного із машинобудівних заводів області без докорів сумління продавало запчастини на росію: шестерні, секційні насоси, гідромотори, гідравлічне обладнання. Just a business і нічого особистого… якби ці деталі не використовувалися у російській військовій техніці. Тож така зовнішньоекономічна активність заводу на суму понад 51 мільйон гривень зацікавила СБУ і керівництву доведеться постати перед судом.

Миколаївська область: у звільненій Снігурівці затримали негідницю, яка допомагала окупантам заселятися у будинки та квартири людей, які змушені були покинути рідний дім. А «рідним домом» для колаборантки на наступні 10 років можуть стати стіни камери.

Херсонська область: затримали банкіра, який допомагав Володимиру Сальдо впроваджувати на окупованій Херсонщині російський рубль. Ще одного «старпера» і по сумісництву «сєпара» і колишнього «службіста» затримали за спробу допомоги створити на Херсонщині аналог «ФСБ».

Запорізька область: у тимчасово окупованому Мелітополі викрили директорку школи, яка вирішила, що навчальні заклади більше потрібні для розселення орків, а не для навчання дітей.

Донецька область: ще одного посіпаку окупантів, електрика, затримали на Донеччині за те, що відключив світло одному з райцентрів області і переключив його на військові бази окупантів.

Київ: у столиці викрили 67-річного «сєпара» з Сумщини, який відкрито підтримував «русскій мір». Син якого – увесь у батька – свого часу захищав обвинувачених у справах Євромайдану, російських полонених, колаборантів та проросійських діячів. Сподіваємось, ні син, ні будь-який інший адвокат не допоможе цьому негіднику уникнути покарання і він остаток днів проведе у місцях позбавлення волі.

Ще одну «сєпарку» із Харківщини затримали також у столиці. Колишня голова Куп’янської РДА намагалася організувати «референдум» на захоплених територіях, а після деокупації хотіла втекти до ненависної «загниваючої» Європи, але щось пішло не так.

Та не завжди колаборантам і зрадникам щастить опинитися на лаві підсудних, іноді карма їх наздоганяє швидше, аніж СБУ. Так, наприклад, в тимчасово окупованому Мелітополі підірвали посіпаку Іллі Киви – колаборанта Миколу Волика, він потрапив до лікарні. Займався Волик звичайним «рекетом», вимагаючи у місцевого бізнесу гроші за «дах» від окупантів.

А в Донецьку загинула так звана «депутатка» так званої «ДНР» Марина Пирогова. Її трішки розірвало внаслідок обстрілу міста. Не відомо, щоправда, хто саме вдарив по центру Донецька, тож не виключено, що Пирогова могла стати черговою сакральною жертвою або ж просто жертвою «розбірок» між різними бандами окупованого Донбасу. У будь-якому разі -1 колаборант – це на користь Україні.

Тож у зрадників завжди є вихід – добровільно здатися СБУ і піти під суд. А там, дивись, і можна буде на обмін попроситися, як брат одіозного «регіонала» Олега Царьова. Нагадаємо, Михайло Царьов отримав вирок за тероризм і проситься на обмін в росію. Було б непогано цього виродка обміняти, які і Віктора Медведчука, на наших полонених Героїв.

Доправилися: СБУ прикрила розсадники «русского міра» в приміщеннях УЦП МП, окремі попи отримали підозри

Очищення від колаборантів – це добре. Та справжній бальзам на душу українця – це духовне очищення від попів російської секти імені кіріла. СБУ в мережі дотепники навіть «перейменували» у «Службу Божу України». Тож «причащання» цього тижня продовжилися майже по всій Україні: були обшуки у Полтавській, Черкаській, Херсонській, Житомирській, Київській та навіть у Волинській області. Зокрема, на Волині СБУ завітала у Чарторийський чоловічий монастир. У результаті обшуків на Київщині виявили підозрілих молодиків спортивної тілобудови («тітушок»), а на Херсонщині - незареєстровану зброю, пропагандистську літературу «руского міра» та колекцію ікон, викрадених з будинку почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона. На Черкащині в монастирі виявили прапор «новоросії».

Також СБУ оголосила підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП, а митрополита московської церкви Іосафа суд відправив під домашній арешт. Сподіваємось, незабаром він складне компанію своєму «колезі» по службі, якому «впаяли» 12 років за «злив» окупантам інформації про ЗСУ та патріотів України.

Триває наступ на «п’яту колону» і на політичному поприщі. Хоч і не так активно, як хотілось би. Втім, в забороненої «ОПЗЖ» стало на одного депутата у парламенті менше. Після того, як Юлія Льовочкіна добровільно склала мандат, її місце ніхто не зайняв, адже ЦВК не може визнати народним депутатом наступного кандидата, який був у списку до парламенту після Льовочкіної. Оскільки партія «ОПЗЖ» заборонена. Не зрозуміло, щоправда, чому заборонена в Україні прокремлівська партія взагалі досі має своїх представників у Верховній Раді.

Справа Кауфмана-Грановського – тест життєздатності для українського правосуддя

Не колаборантами єдиними. На цьому тижні в Україні розпочалося справжнє полювання на відносно крупну рибу серед корупціонерів. Відомого одеського бізнесмена Бориса Кауфмана затримало Національне антикорупційне бюро України у понеділок. Кауфман – засновник інвестиційної компанії Vertex United, до складу якої входять відомі готелі, такі як «Брістоль», «Лондонська», «Президент-Готель» тощо. Статки бізнесмена станом на 2013 рік оцінювалися у 62,2 мільйона доларів. Паралельно з цим обшуки пройшли у кабінеті міського голови Одеси Геннадія Труханова. За результатами обшуків у мерії Одеси трьом заступникам міського голови оголосили підозри.

Дещо пізніше з’явилася офіційна інформація від НАБУ, у якій йшлося про те, що окрім Кауфмана затримали й мільйонера та колишнього однопартійця Віктора Медведчука – Олександра Грановського. Їх НАБУ підозрює у створенні злочинної організації та підкупу чиновників.

«Ця злочинна організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом», – йдеться у повідомленні.

ВАКС відправив Кауфмана у СІЗО з правом внесення застави розміром 129 мільйонів гривень, яку відразу ж внесли. Для Грановського визначили заставу у 124 мільйони. Це точно найбільш крупне затримання 2022 року, тож не лише вся Україна, а й наші західні партнери уважно слідкуватимуть за перебігом справи, судовий розгляд якої може обернутися вироком або затриманим, або самій судовій системі України, яку вже майже 9 років намагаються реформувати з великим скрипом.

А іншому Олександру Грановському, того, що колишній однопартієць Петра Порошенка, Вищий антикорупційний суд визначив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щоправда – заочно. Це рішення дасть можливість подати Грановського у розшук через Інтерпол. Екснардепа підозрюють в організації схеми на Одеському припортовому заводі, через яку завод недоотримав 93,3 мільйона гривень.

Також на цьому тижні ВАКС обрав запобіжний захід колишньому голові Національного банку України Кирилу Шевченку у вигляді заочного тримання під вартою. Шевченка та ще чотирьох співробітників «Укргазбанку» підозрюють у виведені 206 мільйонів гривень з державного банку. Сам Шевеченко перебуває на лікуванні у Відні, вважає справу «політичним переслідуванням» та готує апеляцію.

На «політичне переслідування» натякає і міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, якого Яворівський районний суд Львівської області визнав винним у конфлікті інтересів. А все через те, що мер міста-Героя Чернігова, який зазнав серйозних руйнувань внаслідок наступу рашистів, доручив своєму водієві відвезти автомобіль своїй дружині за кордон. Атрошенко відкрито звернувся до президента України, зазначивши, що суддя Яворівського суду, ймовірно, за чиєюсь вказівкою перекреслив волю 80% чернігівців і лишив місто у стані війни без міського голови.

«Пане президенте, якось ви сказали, що найбільшою помилкою України було безпечне ставлення до росії. Гіршою помилкою може бути лише зневажливе ставлення до народу України», – звернувся мер Чернігова до президента та заявив, що подаватиме апеляцію.

До слова, у 2015 році Атрошенко балотувався на посаду мера від партії «Солідарність» Петра Порошенка, а в 2020 – від власної політичної сили «Рідний дім».

Аналізуючи одні «перемоги», можна подумати, що в Україні вийшли на такий рівень боротьби з корупцією, що навіть одна підозра у недобросовісності може поставити хрест, щонайменше, на політичній репутації особи. Але якщо поглянути і на «зради», то «рожеві окуляри», на жаль, спадають. Адже реакція на журналістське розслідування щодо начальника Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка і його подруги, фірма якої виграла тендерів на ремонт доріг на 1,5 мільярда гривень, поки дуже в’яла – САП зареєструвала справу та й по тому.

Зеленський – найвпливовіша людина Європи, а Кулеба закликав світ готуватися до поразки росії

У будь-якому разі демократичний світ продовжує бачити в українцях взірець незламності і опору. І символом, своєрідним уособленням української незламності, у світі бачать нашого президента Володимира Зеленського, якого Financial Times визнав Людиною року, а Politico – найвпливовішою людиною Європи.

У День Збройних Сил України 6 грудня Головнокомандувач привітав наших Героїв, перебуваючи у Слов’янську – вільному місті українського Донбасу, з якого, нагадаємо, у 2014 році розпочиналася «епідемія» сепаратизму. Перебування Зеленського у Слов’янську викликало справжню істерику у кремлівський пропагандистів, які вважають всі території Донецької і Луганської областей «своїми». Та Володимир Зеленський вкотре підкреслив, що жодних перемовин і, тим більше, підписання будь-чого із росією не буде, адже це не принесе миру.

Там же український президент обмовився, що жодна розвідка світу не надала Україні даних щодо повномасштабного вторгнення росії у лютому. Ця заява Головнокомандувача викликала щонайменше здивування у користувачів соцмереж, адже радник глави Офісу Президента Олексій Арестович раніше заявляв, що на Банкові знали про плани росії, але не оголошували евакуацію мирного населення, щоб «не сіяти паніку». Та й ще до повномасштабної війни головний розвідник України Кирило Буданов робив прогноз розвитку ситуації на основі власних розвідданих і цей прогноз виявився доволі точним. Можливо, колись, після війни, документи з Офісу президента періоду листопада 2021 – лютого 2022 року розсекретять й історики достовірно встановлять, що знали, а що ні, лідери української держави в історичний момент, і на основі чого ухвалювали доленосні рішення.

А поки Володимир Зеленський продовжує активно взаємодіяти з нашими основними союзниками для отримання максимальної допомоги Україні. Так у п’ятницю, 9 грудня, президент зустрівся із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, з яким обговорив імплементацію української «формули миру», питання оборони та енергетики. Сунак пообіцяв пакет допомоги найближчим часом.

А на початку тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ уже зараз готуватися до поразки росії у війні.

«Шановні політики, експерти, представники ЗМІ та наукових кіл за кордоном. Я знаю, що декому з вас важко уявити українську перемогу, але ми на шляху до неї. Краще вже зараз готуватися до поразки росії, а не намагатися пояснити, чому Україна не може чи не повинна перемогти», – написав Дмитро Кулеба.

На жаль, дійсно підтримка України у демократичному світі не є одностайною і не є впевненою. Які сигнали впродовж тижня надходили від наших міжнародних партнерів, як на них реагувала росія та її посіпаки – читайте у другій частині аналітичного матеріалу.

Роман КОЛЮХОВ (Громадське Інтерактивне Телебачення)