Уряди Естонії, Нідерландів та Норвегії передадуть Україні додатковий польовий шпиталь типу Role II.

Про це йдеться на офіційному сайті уряду Норвегії.

Сам польовий шпиталь буде надано естонською стороною, яка є виробником.

Своєю чергою Норвегія та Нідерланди внесуть кошти, щоб польовий госпіталь був у розпорядженні Збройних Сил України.

Тристороння співпраця також включатиме закупівлю контейнеровозів та причепів, санітарних, складських та житлових модулів.

Навчання українських медиків використанню польового шпиталю будуть проводити українські та естонські фахівці за підтримки Нідерландів.

Угоду підписали 1 грудня Озлем Канель, посол Нідерландів, Ханно Певкур, міністр оборони Естонії, Ельза Беріт Айкеланд, посол Норвегії. Участь у церемонії підписання угоди взяла посол України Мар'яна Беца.

Пакет допомоги становить 7,8 млн євро, з яких 4,3 млн євро внесе Норвегія, а 3,5 млн євро – Нідерланди.

«Польові шпиталі, які передали раніше, були дуже корисними, їх високо оцінили українські військові. Українська влада звернулася до Естонії з проханням пожертвувати більше шпиталів. Я задоволений, що Норвегія робить внесок у третю пожертву шпиталю з Естонії. Важливо, щоб західні країни об’єдналися в наданні Україні терміново необхідних матеріалів і обладнання», – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Довідково.

Зазвичай до цього типу шпиталю входять: намети, контейнери або, як правило, і те, й інше; амбулаторне відділення; декілька палат, включаючи ізолятори та відділення інтенсивної терапії; операційна, включаючи передопераційну та післяопераційну зону; стоматологічне відділення; лабораторні та радіологічні відділення; підтримка та адміністрування шпиталю.

Мобільний польовий шпиталь Role 2 призначений для прискореного розгортання та використання в польових умовах, який забезпечує надання медичної допомоги на рiвнi бригади. Усi модулі потребують 20 хвилин часу на розгортання та згортання. Вони можуть використовуватися по одному, а також разом для обладнання польового шпиталю.