В нашій країні діє певна система відносно платників податків, згідно якої вони мають постійно документально доводити перед законом, що не мають заборгованостей та чесно і вчасно сплачують всі необхідні податки. Проте така система придушує економічну діяльність, бо кожен крок підприємця зажатий різними вимогами та регуляцією.

Через це була створена петиція до президента, покликана відмінити презумпцію вини платника податків.

Про це в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з автором петиції, виконавчим директором Центру соціально-економічних досліджень CASE України Дмитром Боярчуком.

«Це дуже неефективна та дуже дорога система, але інакше ви фактично маєте ризики того, що у вас будуть певні труднощі із наповненням бюджету, — розповів Дмитро. — Тобто така система хороша в таких умовах для наповнення бюджету, але вона придушує економічну діяльність», — пояснив він.

Також він додав, що основним болем бізнесу та підприємців це реєстрація податкових накладних, так звана система СМКОР, яка на основі певних критеріїв ризиковості відсікає, блокує певні накладні, а це означає, що підприємство фактично платить не ПДВ, а податок з обороту — 20 %, а це дуже серйозні проблеми. Це тягне за собою, що підприємці починають носити певні папірці, доводити, що вони не винні.

Тому через цю ситуацію виходить, що в цей час по факту держава обкрадає підприємців, для яких звісно це стає дуже великою проблемою та явно не додає бажання розвивати свою справу в таких умовах.

Петиція покликана змінити цю систему, як сказав підсумовуючи Боярчук:

«Вона передбачає, що повинна бути зафіксована політична вимога. Презумпція невинуватості це базове право, тобто його не можна не визнавати. Номінально вона в нашій країні визнається, але по факту податкова система зараз працює трошки на інших принципах. Відповідно після політичного визнання, буде переглядатись вся система адміністрування відповідно цього права платника податків: бути невинуватим, допоки цього не доведено в суді».

На момент виходу цієї статті петиція набрала 18 тисяч голосів з 25-ти тисяч необхідних для розгляду і залишається ще 30 днів на голосування, тому ви також можете її підтримати.

Більше у відео: