Президент Володимир Зеленський переконаний, що через загрозу вибуху на Запорізькій АЕС, яку створили російські терористи, потрібне негайне посилення санкцій проти держави-агресора і закриття неба над Україною.

Тільки це може гарантувати, що Росія не битиме хоча б ракетами та авіабомбами по атомних об'єктах, стверджує Зеленський у ранковому відеозверненні 4 лютого.

Дослівно:

Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію, історію України, історію Європи.

Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію, найбільшу в Європі. Вона одна могла бути, як 6 Чорнобилів.

Російські такністи знали, що вони обстрілюють. Прямою наводкою по станції – це терор небаченого рівня.

В Україні 15 атомних блоків, а в російських військових – повністю відбита пам'ять про Чорнобиль, про цю світову трагедію.

Заленський звернувся російською до російських людей.

"Как это вообще возможно? Мы же вместе в 86-м году боролись с последствиями Чернобыльской катастрофы. Вы должны помнить разбросанный взрывом горящий графит, жертв. Вы должны помнить свечение над разрушенным энергоблоком. Вы должны помнить эвакуацию из Припяти и 30-километровой зоны. Как же можно это забыть? А если вы не забыли, то вам нельзя молчать. Вы должны сказать своей власти, выйти на улицы и говорить, что вы хотите жить, вы хотите жить на земле без радиоактивного заражения. Радиация не знает, где Россия. Радиация не знает, где границы вашей страны".

Всю ніч я був на зв'язку з партнерами, з лідерами інших держав. Щоб світ реагував. Я відчував, що світові лідери шоковані. Велика Британія скликає Раду безпеки ООН через цю атаку. МАГАТЕ запускає свй Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій в режимі цілодобового реагування.

Потрібне негайне посилення санкцій проти держави – ядерного терориста. Потрібне негайне закриття неба над Україною. Бо тільки це може гарантувати, що Росія не битиме хоча б ракетами та авіабомбами по атомних об'єктах.

Нагадаємо, вночі на Запорізькій АЕС через обстріли росіян виникла  пожежа.

До ранку її ліквідували.

Зеленський о 4-й ночі закликав європейських лідерів не допустити "кінця Європи" через загрозу вибуху на атомній станції в Енергодарі Запорізької області.