Депутати Луцької міської ради надали згоду на безоплатне прийняття стадіону «Авангард» з комплексом споруд, який у 2011 році «прихватизував» за допомогою тодішнього міського голови Миколи Романюка нинішній нардеп Ігор Палиця, у власність міської територіальної громади.

Таке рішення ухвалили на 34-й сесії міської ради в середу, 31 серпня, повідомляє пресслужба Луцькради.

Мова йде про безоплатне прийняття у власність Луцької міської територіальної громади стадіону з комплексом споруд за адресою: пр-т Перемоги, 7а у місті Луцьку.

«Міський голова Ігор Поліщук наголосив, що це важливий крок, адже перебування стадіону в комунальній власності дає можливість залучати для його реконструкції та подальшого розвитку кошти міжнародних організацій та державного бюджету. А це – формування позитивного іміджу міста, інвестиції в економіку громади і її розвиток», – пише пресслужба Луцькради.

До того ж Федерація з легкої атлетики України зверталася до міського голови, аби порушити це питання. 

За словами міського голови Ігоря Поліщука, у планах — створення комунального підприємства, тому що стадіон — це великий комплекс господарських споруд, велика земельна ділянка, яка потребує догляду.

“Попередньо мав зустріч з віце-президентом Федерацією легкої атлетики України Володимиром Рудюком, весною до нас завітає голова Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Себастьян Коу, він зацікавлений, аби в нашому місті відбувався чемпіонат з легкої атлетики”, – наголосив він.

Нагадаємо, стадіон «Авангард», який був у комунальній власності Луцька, безоплатно відійшов групі компаній, пов'язаних з Ігорем Палицею, у 2011 році. Палиця тоді через офшорні фірми став власником ФК «Волинь», який до того належав Василю Столяру. Столяр тривалий час судився з Луцькою міською радою, вимагаючи повернути йому не підтверджені фінансовими документами 7 мільйонів 223 тисячі гривень (на той час – майже 1 мільйон доларів США), нібито потрачених на реконструкцію стадіону. 

Ігор Палиця домовився з тодішнім міським головою Миколою Романюком, з яким на той час був у дружніх стосунках, і той провів через слухняну більшість на сесії міськради рішення про підписання в суді мирової угоди. Згідно з нею, стадіон «Авангард» безоплатно відійшов футбольному клубу, згодом – офшорній фірмі Палиці, яка стала власницею ФК «Волинь», натомість вигадані борги перед Столяром міськраді списали, міськрада ще й сплатила усі судові витрати.

Орендуючи землю у міської ради, ФК «Волинь» передав різні її частини у суборенду різним компаніям.

Зокрема, невелику частину взяв у суборенду ТРЦ «Промінь», а іншу частину – ПрАТ «Універмаг «Луцьк». На ділянці, орендованій ТРЦ «Промінь», виникла будівля охорони. А на ділянці, орендованій універмагом, з’явився фізкультурно-оздоровчий центр «SportLife».

Згодом ПрАТ «Універмаг «Луцьк» продало фізкультурно-оздоровчий центр кіпрській компанії «Роланор Інтертейнмент ЛТД», а та в свою чергу – ТОВ «Біла акація», бенефіціаром якої є Оксана Палиця.

ФК «Волинь» продав ТОВ «Грін ріелті» право власності на стадіон із адміністративним корпусом, туалет, пральню, металевий ангар і котельню.

У 2017 році Луцька міська рада, якою після смерті Романюка внаслідок перевороту вже керувала більшість Палиці, зокрема, голова фракції УКРОП Ігор Поліщук, віддала на 10 років в оренду ТОВ «Грін ріелті» 4,5 гектара землі, на якій розташований стадіон «Авангард», іншу землю – ТОВ «Проміньпарксервіс» та «Роланор Інтертейнмент ЛТД».

У 2020 році Луцька міська рада виявила, що вказані підприємства не сплатили орендну плату за користування землею і звернулася до суду. Господарський суд підтримав позов міської ради і зобов’язав стягнути із «Грін ріелті» 924 тисячі 483 гривні, із «Проміньпарксервіс» – 21,9 тисячі гривень, з «Роналор Інтертейнмент ЛТД» – 165 тисяч гривень.

Орендарі подали апеляцію, і Північно-західний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції.