У Луцьку створили комунальне підприємство «Стадіон «Авангард». Міський голова Ігор Поліщук зазначив, що утримання споруд та персоналу стадіону обійдеться міському бюджету орієнтовно в 3 мільйони гривень на рік.

Про це повідомляє сайт Луцької міської ради.

Депутати Луцькради на сесії 28 вересня ухвалили рішення про створення КП «Стадіон Авангард» та затвердили редакцію його статуту.

Нагадаємо, у 2011 році стадіон «прихватизував» за допомогою тодішнього міського голови Миколи Романюка нинішній нардеп Ігор Палиця. Та вже на 34-й сесії міської ради 31 серпня 2022 року депутати Луцької міської ради надали згоду на безоплатне прийняття стадіону «Авангард» з комплексом споруд у власність міської територіальної громади.

Тепер директор департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Володимир Захожий розповів, що через відсутність професійного футболу стадіон сьогодні фактично не функціонує, однак споруда потребує належного догляду та фінансування, оскільки сертифікована для проведення легкоатлетичних змагань високого рівня.

Як пише ІА «Конкурент», на сесії Луцькради 28 вересня депутатка Алла Доманська нагадала, що раніше йшлося про те, що новостворене комунальне підприємство повинне отримувати прибутки. А для цього, зазначила депутатка, необхідно визначити кількісні і якісні показники цього підприємства та стратегію розвитку, аби розуміти ефективність його функціонування. Алла Доманська нагадала, що коли стадіон брали на баланс міста, Ігор Поліщук говорив про те, що його утримання не потягне за собою додаткових витрат із бюджету.

Міський голова Ігор Поліщук відповів, що для утримання стадіону необхідно 3 мільйони гривень. За три дні змагань на стадіоні Федерація легкої атлетики платить приблизно 150-200 тисяч гривень. Таких змагань впродовж року відбувається чимало, тож у міській раді переконані, що завдяки цьому та іншим джерелам фінансування новостворене комунальне підприємство буде самоокупним.

Депутат Андрій Разумовський поцікавився, чому стадіон був довгий час закритим та коли його відкриють для лучан. Володимир Захожий відповів, що на стадіоні не лишилося персоналу, який його обслуговував. Запрацює «Авангард» після призначення керівника.

Також нагадаємо, футбольна команда «Волинь», інвестором якої називають Палицю, у зв'язку з війною припинила існування.

До слова, ФК «Волинь» орендував землю під стадіоном і довколишніми спортивними спорудами у міської ради. Саме ФК «Волинь», яким через офшорні фірми володіє Ігор Палиця, передав різні частини орендованої землі у суборенду різним компаніям.

Зокрема, невелику частину взяв у суборенду ТРЦ «Промінь», а іншу частину – ПрАТ «Універмаг «Луцьк». На ділянці, орендованій ТРЦ «Промінь», виникла будівля охорони. А на ділянці, орендованій універмагом, з’явився фізкультурно-оздоровчий центр «SportLife».

Згодом ПрАТ «Універмаг «Луцьк» продало фізкультурно-оздоровчий центр кіпрській компанії «Роланор Інтертейнмент ЛТД», а та в свою чергу – ТОВ «Біла акація», бенефіціаром якої є Оксана Палиця.

ФК «Волинь» продав ТОВ «Грін ріелті» право власності на стадіон із адміністративним корпусом, туалет, пральню, металевий ангар і котельню.

У 2017 році Луцька міська рада, якою після смерті Романюка внаслідок перевороту вже керувала більшість Палиці, зокрема, голова фракції УКРОП Ігор Поліщук, віддала на 10 років в оренду ТОВ «Грін ріелті» 4,5 гектара землі, на якій розташований стадіон «Авангард», іншу землю – ТОВ «Проміньпарксервіс» та «Роланор Інтертейнмент ЛТД».

У 2020 році Луцька міська рада виявила, що вказані підприємства не сплатили орендну плату за користування землею і звернулася до суду. Господарський суд підтримав позов міської ради і зобов’язав стягнути із «Грін ріелті» 924 тисячі 483 гривні, із «Проміньпарксервіс» – 21,9 тисячі гривень, з «Роналор Інтертейнмент ЛТД» – 165 тисяч гривень.

Орендарі подали апеляцію, і Північно-західний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції.