Депутатська більшість у Луцькій міській раді протягнула через сесію рішення про збільшення вартості оренди «Луцьктеплом» котельні на Карбишева у приватної фірми удвічі – з 1,088 млн грн до 2,2 млн грн на місяць.

Про це повідомляє ІА «Конкурент».

Мова йде про додаткову угоду між ДКП  «Луцьктепло» і ТОВ «Тепло-Енерго-Центр», згідно з якою орендна плата зросте удвічі – до 26 млн гривень на рік.

Причиною нібито є підвищення вартості майна підприємства, а згідно із договором, вартість оренди прив‘язана до вартості майна, яке за цей час зросло.

Притім, як з'ясувалося на сесії Луцької міської ради 28 вересня, вартість майна не зростала.

Міський голова Ігор Поліщук повідомив, що ДКП «Луцьктепло» веде перемовини з власниками щодо модернізації котельні. Обладнання, за словами мера, повинні модернізувати.

«Власниками напрацьовуються різні варіанти заміни обладнання. Зокрема найбільше заміни потребують котли», – прокоментував Ігор Поліщук.

Міський голова додав, що наразі вирішується, які саме котли будуть встановлювати у котельні – газові чи твердопаливні.

Фактично йдеться про те, що місто має профінансувати модернізацію котельні, яка перебуває у приватних руках.

Як відомо, котельня на вул. Карбишева, 2  забезпечує теплом близько 45% міста. Її «прихватизував» за сприяння тодішнього міського голови Антона Кривицького у 2004 році бізнесмен Олександр Кропива. За каденції міського голови Богдана Шиби Луцьк судився з Кропивою за повернення котельні у власність міста, проте довести справу до кінця не вдалося.

Із перемогою на виборах міського голови у 2010 році Миколи Романюка Кропива продав котельню фірмі з орбіти Степана Івахіва та нині покійного Ігоря Єремеєва.

До 2020 року Ігор Палиця, підконтрольні йому депутати Луцької міської ради з партії УКРОП, зокрема, Ігор Поліщук, а також залежні від нього ЗМІ – інтернет-видання «Волинські новини» та ТРК «Аверс» – постійно говорили про штучний борг у 23 мільйони гривень, створений ДКП «Луцьктепло» перед фірмою «Тепелен» з орбіти Степана Івахіва.

Та вже у 2018 році Луцькрада, в якій більшість після серті Миколи Романюка внаслідок перевороту перейшла до підконтрольного Палиці УКРОПу, погодилася з виплатою боргу «Тепелену».

А після входження Степана Івахіва у партію Ігоря Палиці «За майбутнє» у 2020 році з'ясувалося, що котельня на Карбишева уже належить ТОВ «Тепло-Енерго-Центр».

ДКП «Луцьктепло» орендувало у  ТОВ «Тепло-Енерго-Центр» котельню за 1 мільйон гривень на місяць, хоча Луцьк давно міг би відмовитися від її послуг, збудувавши комунальний теплопостачальний об'єкт. Тепер місто вкладатиме гроші у модернізацію приватної котельні, а бізнесмени продовжуватимуть рахувати прибутки.