Радник Офісу президента Олексій Арестович у розмові з російським блогером Марком Фейгіним сказав, що російську ракету, яка вразила багатоповерхівку у Дніпрі, нібито збила українська ППО. Під тиском неспростовних доказів, що вибух був один, Арестович написав у фейсбуці, що «будинок у Дніпрі зруйнувала російська крилата ракета Х-22».

Спочатку Арестович заявив дослівно таке:

«Її (ракету – ред.) збили. Вона впала на під'їзд».

Російські пропагандисти одразу ж підхопили цю заяву і почали звинувачувати Україні, що вона, мовляв, розташовує системи ППО в житловій забудові.

В українських пабліках телеграму опублікували два різних відео, які підтверджують, що вибух був один – в момент влучання ракети у багатоповерхівку. Якби ж її збили, вибухів було б щонайменше два: один – у момент збиття, другий – у момент влучання в багатоповерхівку.

Міський голова Дніпра Борис Філатов закликав СБУ та контррозвідку відреагувати на такі дії Арестовича.

Нагадаємо, у серпні 2022 року журналісти дослідили, що Олексія Арестовича немає у списку серед радників президента Володимира Зеленського та радників керівника Офісу президента України, однак часто у ЗМІ його все ще називають радником керівника ОПУ. На що інший радник Єрмака – Михайло Подоляк відповів, що Арестович – радник усього Офісу президента.

У соцмережах після заяви про збиття ракети у Дніпрі Арестовича почали називати російським агентом.

На що Арестович відреагував дописом у фейсбуці, де заявив, що «будинок у Дніпрі знищила російська крилата ракета Х-22» і що «нас не повинна турбувати реакція російських ЗМІ».

Згодом уже командування Повітряних Сил ЗСУ змушене було реагувати на першу заяву Арестовича про нібито збиття ракети українською ППО.

У дописі за підписом командувача Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Миколи Олещука йдеться, що «у Збройних силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет» (Х-22). 

«З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони. Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км. При застосуванні із великих відстаней відхилення від ціль може становити сотні метрів. Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі. Будь ласка, звертайте увагу на офіційні заяви представників Повітряних Сил, МО, ГШ, видів та родів ЗС України і перевіряйте будь-які "гучні" повідомлення, які тиражуються з інших джерел. Інформація – зброя!» – пише Олещук.

Нагадаємо, внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі в суботу, 14 січня, за останніми даними, загинуло 12 осіб, ще 73 дістали поранення.

Станом на 00:45 доля 26 людей ще не вiдома.