Незабаром в Чехії має відбутись другий вирішальний тур президентських виборів. За підсумками першого туру в лідери вийшли два кандидати експрем'єр-міністр Андрей Бабіш та генерал НАТО у відставці Петр Павел.

Зокрема Бабіш донедавна займав проросійську позицію, проте засудив військову агресію проти України та сприяв вигнанню російських дипломатів з країни.

Чого очікувати українцям від цих виборів, чи насправді Бабіш проросійський, яку позицію відносно України має Павел в етері ГІТу, розповів редактор видання про ProUkraïnu.cz Олекса Лівінський.

Відносно першого кандидата Лівінський висловився так:

«Ситуація така, що Бабіша по-суті підтримав Земан і очікується, що буде повторюватися політика Земана».
«Павел був головою військового комітету НАТО і в багатьох інтерв'ю розповідав про необхідність підтримки України зброєю. Є правдою, що він якийсь час сумнівався щодо можливості України перемогти росію, але всі його останні заяви є абсолютно проукраїнськими, він заручився підтримкою чеського уряду.Це людина, якій можна абсолютно довіряти, якби він був би обраний президентом, то по суті політика Чехії була б одностайною в цьому напрямі», — зазначив Олекса.

В підсумку він зазначив, що обидвох кандидатів чехи очікували побачити у фіналі. Бабіш та Павел за підсумками першого туру набрали 34,99% та 35,4% голосів відповідно.