Законопроект 4298, який має врегулювати нагляд за органами місцевого самоврядування, за рахунок впровадження інституту префектів досі не прийнятий.

Тим часом місцеві органи самоврядування часто вдаються до тих чи інших зловживань і ніхто не має на них впливу.

Про те, чому досі не запрацював закон для впровадження системи префектів, в етері Громадського інтерактивного телебачення розповів аналітик руху ЧЕСНО Михайло Загородній.

Аналітик підтвердив, що з 2016 року немає систематичного контролю місцевих влад і зазначив чим вигідне таке становище Офісу Президента:

«Коли не чітко прописані в законі взаємовідносини між місцевим самоврядуванням і центральною владою, це дає можливість для різних політичних маневрів, маніпуляцій і певною мірою це знімає з центральної влади відповідальність».

Михайло пояснив, як виправити таку ситуацію:

«По-перше, прийняти цей законопроект 4298, який ще не введе префектів, але відкриє для цього дорогу. Він наділить місцеві державні адміністрації повноваженнями нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування та перевірки їх законності».

Також Загородній зазначив, що для того, щоб ввести префектів необхідні зміни до Конституції, а під час військового стану вони неможливі.

Більше щодо цієї теми дивіться у відео: