29 листопада відбулася сесія Луцької міської ради, де повідомили, що луцькі депутати вирішили передати Гостинний двір Прайзлерів на 32 роки у державно-приватне партнерство.

Про те, що це означає для міста в прямому етері ГІТу розповів голова ГО "Семиярусна Гора" Любомир Дмитришин.

За його словами, Гостинний двір Прайзлерів депутати намагаються передати в оренду за тією ж схемою, як і Готель Круча, який віддали в оренду новому власнику на 49 років

Нагадаємо: У Старому Луцьку в історичній будівлі відкриють готель і ресторан

Пан Любомир наголосив, що представники міської влади проголосували з порушеннями за визначення переможця інвестиційного псевдо-конкурсу про передачу Гостинного двору у державно-приватне партнерство.

«Ні нам, активістам, ні депутатам не надали доступ до заявки та протоколів, які подав цей єдиний кандидат на визначення переможця в конкурсній комісії, чим порушили наше законне право на доступ до публічної інформації», — розповів активіст.

Як повідомив голова "Семиярусної Гори", громадські діячі вже подали відповідну скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини для того, щоб нарешті отримати доступ до цієї інформації та притягти винних до адміністративної відповідальності.

Та додає, що 29 липня депутати на сесії Луцької міської ради голосували за кота в мішку, оскільки вони не розуміли що передбачає цей проєкт.

«Проєкт договору, який депутати ухвалювали в липні, вже не відповідає дійсності, оскільки цей єдиний претендент на участь в державно-приватному партнерстві відмовився виділяти 50 мільйонів гривень на реставрацію Гостинного двору, а сказав, що виділить лише 30», — сказав Дмитришин.

Активіст нарікає, що в договорі до цього приватного партнера не прописані вимоги щодо проведення археологічних розкопок, хоча про це неодноразово наголошували, тому що Гостинний двір є пам'яткою археології Луцька.

«Натомість у договорі передбачені абсолютно неадекватні заходи, які не пов'язані з реставрацією: заміна дерев'яних вікон на енергозберігаючі, а також утеплення фасадів, що на нашу думку, взагалі ніяк не пов'язано з відновленням Гостинного двору Прайзлерів», — обурюється пан Любомир.

У середу 29 листопада, на сесії Луцької міської ради Дмитришин хотів виступити та наголосити про важливість розкопок на території пам'ятки, але йому не дозволили це зробити.

Активіст розповів що планує оскаржувати таке рішення в суді, а також буде комунікувати з депутатами щодо фактів виявлення перевищення службових повноважень працівниками ЛМР.

Такими діями депутати порушили статтю 28 статуту Луцька про місцеві ініціативи та право громадян на адвокацію своїх питань.

«Тому ми, як представники громадськості, неодноразово кричали «Ганьба» міському голові, який відмовимвся вислухати наше питання, хоча депутати вносили цю пропозицію», — підсумував чоловік.

Детальніше про розгляд справи дивіться у ВІДЕО: