3 листопада у прифронтовому селі в Запорізькій області російська ракета влучила по скупченню військових 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, яких зібрали для нагородження до Дня ракетних військ та артилерії. Внаслідок удару загинуло 19 бійців.

Про можливі причини трагедії та хто має нести за неї відповідальність, в етері ГІТу поговорили з військовим експертом, колишнім співробітником СБУ Іваном Ступаком.

Іван припустив два варіанти, чому це відбулось:

«Перший: можливо хтось зрадив зсередини прямо чи опосередковано. Наприклад: один з російських агентів відфільтрованих до лав Збройних сил — таке теж може бути, СБУ періодично затримує таких людей — могли прямо повідомити, що такого числа, о такій годині, на такій локації всі збираються, там буде такий генерал, будуть вручати нагороди, тому: "стріляйте туди". Оце прямий злив, є опосередкований, коли військовослужбовець подзвонив матері: "Мамо, мене викликають на урочисте шикування, воно буде в такому селі, будуть нагороджувати орденом, медаллю, значком", а цю розмову прослухали росіяни, отримали інформацію і нанесли удар. Другий варіант це російський безпілотник один або багато, який в радіусі 30-40 км можуть знаходитись за лінією розмежування, виявляти такі місця — виявили, передали інформацію своїм військовим ракетникам і вони нанесли удар».

Ступак зауважив, що нажаль радянський підхід до урочистостей існує в армії, правоохоронних органах, спецслужбах, коли треба зібратися, вишикуватися задля проведення урочистостей.

Стосовно того, хто має відповідати за це, військовий експерт зазначив, що це складне питання і поки що невідомо, хто збирався нагороджувати бійців, чи комбриг, чи це був наказ від когось з Генштабу, щоб зібрати військовослужбовців для нагородження.

«Є слідство, хай вони шукають, розбираються. Дуже хотілося б, щоб це був останній момент, бо нам дуже приємно читати, коли наші військові отак накривають росіян, пам'ятаєте в Макіївці зібралися на новий рік, але взяли ми і наступили на ті ж самі граблі», — підсумував він.

Докладніше дивіться у відео: