Днями указом Президента України було звільнено із займаної посади командувача Сил спеціальних операцій генерал-майора Віктора Хоренка, який очолював ці війська з 25 липня 2022 року.

Як розповів сам Хоренко у телефонній розмові під час ток-шоу «Української правди», це звільнення відбулось в обхід головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного і без належної комунікації, оскільки про цю новину екс-командувач ССО дізнався із ЗМІ.

Про цю ситуацію, чи була дотримана процедура, чому ця ситуація викликала в суспільстві таке хвилювання та чи справді цим звільненням хотіли вдарити по авторитету Залужного, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з військовим експертом, колишнім співробітником СБУ Іваном Ступаком.

«Юридична сторона процедури була дотримана: подання, президент підписав, тобто обходу законодавства не було, але тут питання етичне — коли ти дізнаєшся, що тебе зняли з посади з новин... Без перебільшення скажу — це приниження», — сказав Ступак.

Він зазначає, що при наявності обгрунтованих пояснень та інформованості самого Хоренка у суспільства не виникало б стільки питань.

Іван пояснив через що переживає українське суспільство:

«Що таким чином можуть в певній перспективі звільнити пана Залужного. Чому за нього люди так тримаються? — бо це велике сподівання українського народу. Ми бачимо рейтинги довіри до Збройних сил — це 90%. Я розумію, що десь 70-75% це особиста заслуга пана Залужного. Він на собі, як пам'ятник, тягне Збройні сили України. Переживають, що його можуть замінити кимось менш титулованим, амбітним і, можливо, менш вдалим генералом».

На це звільнення відреагували і західні ЗМІ, зокрема американські журналісти вважають, що таким чином Офіс Президента та Міноборони завдають удару саме по авторитету Валерія Залужного.

Свою думку стосовно цього військовий експерт висловив наостанок:

«Мені здається, що це така спроба вкоротити рейтинг пана Залужного».

Нагадаємо: президент України Володимир Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Посаду обійняв Сергій Лупанчук. Про це йдеться в указі №728/2023 на сайті Офісу президента. Також Зеленський підписав указ про звільнення Віктора Хоренка з посади командувача ССО.

Глава держави зазначив, що колишній командувач ССО генерал Віктор Хоренко продовжуватиме і надалі виконувати спеціальні завдання у складі Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Більше про подробиці цього звільнення дивіться у відео: