18 грудня у міській раді відбулись консультації з громадськістю щодо розгляду бюджету Луцької міської територіальної громади на 2024 рік.

Процес мав розпочатись о 15 годині, проте відбувся пізніше через повідомлення про замінування будівлі. Перед початком консультацій під стінами міської ради пройшов мітинг — активісти вимагали збільшити видатки на допомогу ЗСУ.

Про те, як минули консультації з громадськістю в етері Громадського інтерактивного телебачення розповіла кореспондентка Альона Бєлова.

На обговореннях були присутні громадські активісти, зокрема Сергій Рижков, військовослужбовці та небайдужі лучани. Офіційно зареєструвались для участі у консультаціях близько 30 людей, проте до зали засідань допустили також і громадян, які попередньо не проходили реєстрацію.

Міський голова не був присутній на консультаціях.

Бюджет разом із видатками прогнозований на 2024 рік склав 3,9 млрд грн.

Серед основних питань, які піднімались громадою: виділення коштів з міського бюджету на допомогу ЗСУ, побудова укриттів, доцільність утримання муніципальної варти та облаштування Ветеран-хабу у Луцьку.

Одним з перших громадяни поставили питання щодо виділення коштів на побудову укриттів у Луцьку. Директорка департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова відповіла, що це не передбачено і за необхідності люди можуть користуватися укриттями, які вже наявні в муніципальних та житлових будівлях.

Також лучани, зокрема й військові, ставили питання щодо коштів, які планують виділяти на допомогу Збройним силам. Раніше було заявлено про виділення 500 млн грн, тоді як тепер озвучується сума в половину менша. В міськраді відповіли, що зазначалась допомога, яка «становитиме не менше 500 млн: частина в бюджеті на 2024 рік та частина під час розподілу вільних залишків». Проте щодо виділення сталої суми на цю допомогу щомісячно, гарантії не дають.

Також не надали конкретної відповіді і на питання щодо того, коли в Луцьку побудують Ветеран-хаб. Заступниця міського голови Ірина Чебелюк зазначила, що в січні наступного року оголосять тендер на проєкт хабу.

На питання лучан щодо доцільності утримання муніципальної варти, передбачені видатки на яку разом складають 36 мільйонів гривень, Ірина Чебелюк відповіла, що це не є конструктивною пропозицією та, посилаючись на регламент і обмеження у часі, звернулась до інших питань.

Пропозиції громадян були внесені в протокол та розглядатимуться 20 грудня на сесії Луцькради.

Більше про перебіг консультацій та те, що їй передувало дивіться у ВІДЕО: