Ще до початку повномасштабного російського вторгнення велика кількість українців виступали за легалізацію володіння зброєю. Проте на той момент влада не вважала доречним введення подібного дозволу.

Чи можливо в Україні легально отримати дозвіл на зброю без хабаря, наскільки це буде складно, до чого закликає у своїй петиції, що має змінитись в системі, скільки українців вже підписали цю петицію, в етері ГІТу розповіла підприємиця, аналітикиня Центру спільних дій Яна Матвійчук.

«Українці сьогодні мають право на отримання зброї, але це зброя мисливська або зброя для спортивних потреб, тобто не для самозахисту. Основне питання на сьогодні відносно зброї те, що українці вже після початку повномасштабної війни, як мінімум 60% згідно опитувань, налаштовані на те, щоб мати право отримати дозвіл на зброю для самозахисту», — розповіла Яна.

З її слів, процес отримання дозволу навіть на мисливську та спортивну зброю дуже забюрократизований. Жінка вирішила перевірити наскільки важко отримати дозвіл на купівлю, отримання та володіння зброєю без хабарів.

«Дійсно це виявилося досить складним процесом. Не через те, що там потрібно збирати дуже важкі документи якісь — це вимагає часу, ти багато разів маєш прийти в дозвільний центр з купою паперів. Потім ходити в магазин і надати та підтвердити наявність в тебе дозволу на покупку зброї. Потім на те, щоб ти володів цією зброєю, тримав її вдома. Я зробила для себе висновок і написала вже кілька статей на цю тему, що дозвільна система в Україні існує заради того, щоб кожен з вас, шановні громадяни України, прийшли і дали мінімум 200, а то іноді і 500 доларів для того, щоб отримати цей папірець — дозвіл на володіння зброєю», — пояснила Матвійчук.

В підсумку через цю ситуацію, Яна створила петицію на сайті президента України і закликає всіх її підписати:

«Вже більше 6500 українців підписали петицію про ліквідацію дозвільної системи і спрощення бюрократичної процедури на отримання дозволу на зброю».

Більше дивіться у відео: