Нещодавно у Любешівську багатопрофільну лікарню придбали лапароскопічну стійку (обладнання для проведення лапароскопічних операцій). За перший місяць роботи лікарі вже зробили вісім оперативних втручань цим сучасним методом.

Обладнання, яке вартує 1 млн 162 тис. грн, запустили в роботу з початку квітня. Оперативні втручання проводять лікарі-хірурги Сергій Герець та Вадим Маковійчук. Перед цим вони, як розповів директор лікарні Сергій Герець, пройшли відповідні навчання на базі відділення лапарокопічної хірургії у Волинській клінічній обласній лікарні. Крім того, Сергій Сергійович відповідне навчання проходив ще два роки тому в Тернополі.

«Наразі у пріоритеті проводити лапароскопічні оперативні втручання з приводу жовчно-кам’яної хвороби. І вже з власного досвіду скажу, що післяопераційний період пацієнтів проходить набагато легше і швидше. Адже лапароскопія є золотим стандартом лікування холециститів, запалень жовчного міхура. Оперативне втручання робиться через декілька мінімальних проколів і за допомогою відеосистеми з високою роздільною здатністю. Здебільшого наші пацієнти після операції навіть не потребували знеболюючих, а на третій день уже ішли додому», – розповів директор медичної установи, лікар-хірург Сергій Герець.

Також у Любешівській багатопрофільній лікарні вже провели лапароскопію із видалення апендициту.

Оперативне втручання безкоштовне, адже, як поінформував очільник медзакладу, входить до пакету хірургічної допомоги НСЗУ. Затрати на проведення лапароскопії є мінімальними: як технічні, так і інструментальні та перев’язочні.

«Поки що у нашій лікарні, як я вже говорив, ми зосереджуємо увагу саме на проведенні лапароскопічних холецистектомій. Але надалі плануємо розвиватися й розширювати види оперативних втручань за допомогою лапароскопічної стійки. Адже у світі цей метод застосовується дуже широко. Наприклад, практично вся гінекологія вже давно перейшла на такий вид хірургічних втручань. Тому маємо наміри і ми працювати в цьому напрямку», – зазначив Сергій Сергійович.