Останнім часом в українському суспільстві гостро розгораються дискусії з приводу того, що місцеві ради скеровують кошти на різноманітні заходи з благоустрою, в той час як волонтери збирають кошти, щоб забезпечити військових. Громадяни часто обурюються, що ці кошти було б краще спрямовувати на допомогу армії.

Чи має місцева влада це робити, чи можна кошти громад розподіляти на закупку необхідного для зсу, чому спочатку забезпечення військових, а потім все інше, в етері ГІТу поговорили із засновницею благодійного фонду «Dignitas» Любов'ю Шипович.

«Місцеві бюджети насправді існують якраз для того, щоб облаштовувати добробут громадян на місцях. Так би воно і мало бути: будувати музеї, стадіони, дороги, якщо б ми жили в мирний час. Проте, коли у нас в країні, на нашій території, знаходиться ворог, то нашою задачею — усього народу, не лише Міністерства оборони, Збройних сил — має бути знищення ворога, його треба виганяти з нашої сім'ї. При такій переважаючій силі, коли росія більша нас в десятки разів економічно, по населенню, технологічному забезпеченню, то ми не маємо права розслабитися і в тилу витрачати кошти на щось, що не є першим пріоритетом заради фронту», — поділилась своєю думкою пані Любов.

Чому спочатку мають забезпечуватись військові, а потім благоустрій, Шипович пояснила:

«В перші місяці після повномасштабного вторгнення я написала пост, який викликав досить великий резонанс, він називався "Чому я не допомагаю дітям?". Тут питання: чи треба допомагати дітям, чи треба допомагати військовим. Якщо ми не будемо допомагати військовим, то ми не зможемо допомогти нікому. Тому що військові нас в першу чергу охороняють, вони забезпечують наше життя, умовно мирне, в тилу і без забезпечення військових у нас ніякого мирного життя не буде. В нас не буде можливості сходити в музей, побігати на стадіоні і т.д. Якщо наш тил опиниться на території російської федерації, то тоді неважливо скільки коштів ми витратили на клумби, на благоустрій, на дитячі майданчики. Тому в першу чергу зараз усі кошти нам потрібно направляти саме на забезпечення Збройних сил».
«Нажаль, ми не можемо з вами, як громадяни, місцеві громади, закуповувати протиповітряну оборону, не можемо купувати літаки F-16, HIMARS-и, Patriot, але ми можемо купувати дешеві дрони. Дрони, які забезпечують враження на першій лінії», — підсумувала активістка.

Більше у відео: