Колишній керівник Офісу президента України Андрій Богдан заявив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання «ГОРДОН» Дмитру Гордону, що звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова було пов'язане із народним депутатом від «Слуги народу» Євгеном Брагарем.

Говорячи про звільнення Авакова, Богдан спочатку попросив Гордона висловитись, чому, на його думку, міністра попросили піти у відставку.

Занадто розумний був, мав свою думку, називав багатьох міністрів дурнями прямо на засіданні, – припустив журналіст.

«І що? «Називав міністрів дурнями». Ой, боже! А що тут не так?» – відреагував Богдан.

«Президенту [Володимиру Зеленському] набрид надто розумна людина поруч», – продовжив Гордон.

«Та де він поруч?! Він його просто не приймав останнім часом, – сказав Богдан. – Ти офігієш від розуміння, чому він його звільнив. Знаєш, є народний депутат Євген Брагар? Євген Брагар – це син якоїсь жінки, яка дуже близька до Володимира Олександровича. Чи то няня його дітей, чи... Тобто людина, яка довгу історію пройшла з ним. Вона його дуже цінує.

Богдан нагадав, що у липні 2021 року Брагаря зупинили поліціянти і нібито «за п'янку».

Я не знаю, пив він, не пив... Але для Володимира Олександровича це була червона ганчірка, – сказав колишній керівник Офісу президента.

Довідково

Аваков очолював МВС із лютого 2014 року до липня 2021-го. Він входив до складу урядів Арсенія Яценюка, Володимира Гройсмана, Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля.

13 липня 2021 року Аваков подав заяву про відставку з посади міністра внутрішніх справ. В оточенні Авакова розповіли, що подати у відставку його попросив Зеленський 

15 липня Верховна Рада України ухвалила заяву Авакова про відставку та звільнила її.

4 листопада екс-міністр дав перше після звільнення інтерв'ю, в якому піддав різкій критиці рішення чинної влади, включаючи санкції РНБО, заявив, що за кілька місяців до відставки «відчував дискомфорт», тому що «все вивітрюється в інтриги» і розкритикував підготовку до опалювального сезону.

Одразу після відставки деякі ЗМІ, зокрема, LIGA.net, а також опозиційні нардепи припускали, що причиною відставки може бути зупинка поліцією автомобілів нардепів від «Слуги народу», зокрема Брагаря.

Хтось вклав президентові у вуха, що історії зі «слугами» [Ігорем] Васильковським, [виключеним із фракції «Слуга народу» нардепом Олександром] Юрченко та Брагарем – це спецоперація поліції. Що їх «пасли» і це було спеціально зроблено, – розповів співрозмовник LIGA.net у керівництві фракції.

Брагара було обрано до парламенту за списком партії« Слуга народу» (№76 у списку). Він став відомий у січні 2020 року, коли в ефірі телеканалу «112 Україна», розмірковуючи, як можна сплатити комунальні послуги за невисокої пенсії, запропонував телеглядачці продати собаку, щоб сплатити рахунки за газ. Глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія говорив, що Брагар «короткочасно збожеволів» і допустив« тупий заліт». Після цього інциденту «Слуга народу» рекомендувала Брагареві не спілкуватися з пресою.

3 липня 2021 року Брагаря, який, за даними ЗМІ, знаходився за кермом Toyota Camry, що не належить йому, зупинили в Києві. Нардеп розповів, що причиною зупинки була лампочка підсвічування заднього номера. «Патрульні не представилися і почали відразу хамити. Кілька разів з вимкненою боді-камерою натякали на хабар. Після моєї категоричної відмови давати хабар мене звинуватили в тому, що я нібито перебуваю в стані наркотичного сп'яніння», – повідомив політик. Він також продемонстрував у фейсбук негативний результат тесту на наркотики.

Пізніше у патрульній поліції повідомили про початок службової перевірки за фактами, викладеними Брагарем у соцмережі.

Поліціянтів, які зупинили нардепа, усунули від виконання службових обов'язків. 27 липня стало відомо, що патрульних притягли до дисциплінарної відповідальності «у вигляді догани». У патрульній поліції наголосили, що покарання призначено «не за зупинку та перевірку водія, якого запідозрили в управлінні у стані сп'яніння, а тому що інспектори не виконали вимог інструкції та не включили нагрудні камери».