Директор Музею-скансену історії сільського господарства Волині, що в селі Рокині Луцького району, Олександр Середюк вважає, що голову Волинської обласної ради Григорія Недопада ввели в оману. Очолюваний ним музей, за словами Середюка, заробляє від екскурсій 150-180 тисяч гривень за рік, та аж ніяк не 1 мільйон 350 тисяч. Олександр Середюк просить Григорія Недопада вибачитись перед колективом і директором Музею та відшкодувати моральну та фізичну шкоду в сумі 1350000,00 гривень.

Про це Олександр Середюк написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Директор Музею-скансену, зокрема, пише:

«П’ятого березня 2021 року для Інтернет-видання «Перший» голова Волинської обласної ради Григорій Недопад дав інтерв’ю жірналістці Олені Лівіцькій, у якому сказав: «Дуже не люблю, коли мене дурять». Далі він уже глобально зосередився на проблемі музею-скансен, де, взявши калькулятор, почав рахувати, які «мільйони» музей заробляє. Цитуємо з першоджерела: «Усе, що стосується музею, я гарно проаналізував. Ми неодноразово слухали пана Олександра. Ті слова і ті речі, які є насправді, не збігаються. То – «найбільш відвідуваний музей в Україні», каже він. 90 тисяч відвідувачів має, за його словами. Беремо калькулятор… Будемо опиратися на просту математику: 90 тисяч множимо 15 (хай квиток у середньому коштує 15 гривень), виходить один мільйон 350 тисяч гривень. Він просив з бюджету 900 тисяч. Віднімаємо 900, маємо – 450 тисяч. Де вони? На що пішли? Як пішли? Де 450 тисяч? Вже не враховуючи вареники, суми, які беруться за весілля і різні зйомки. Тут є багато але», – каже Григорій Недопад».


Григорій Недопад. Фото – «Перший»

Олександр Середюк стверджує, що ніколи не казав, ніби музей відвідує 90 тисяч людей щороку. За його словами, він ткого не казав, бо такого ніколи не було і не могло бути.

«А тепер і ми візьмемо калькулятор. Беремо ті 90 тисяч чоловік і ділимо на 365 днів, які маємо у році. Отримуємо – 246 відвідувачів щодня! А це десять екскурсій, включаючи вихідні і святкові дні. Хто їх може провести, коли уже три роки у музею скорочені і екскурсоводи, і науковці?  Дев’яносто тисяч відвідувачів в рік не має навіть наш провідний краєзнавчий музей. Разом зі всіма своїми філіалами ВКМ до пандемії коронавірусу COVID-19 відвідувало 70-80 тисяч. А Музей-скансен 9-11 тисяч!» – стверджує Середюк.

Він наводить свою арифметику.

«Квиток у скансен коштує 20 грн дитячий, 30 грн – дорослий. Інваліди, сироти, учасники АТО – безкоштовно. Отже, порахуйте з калькулятором, чи без нього, то виходить: 150-180 тисяч гривень за рік». 

Звертаючись до Недопада, Середюк пише:

«Ви не любите, коли вас «дурять», а я не люблю, коли брешуть, та ще й високопосадовці. Отже, ХТО вас «дурить», шукайте серед СВОЇХ радників-підрадників, яких у вас в обласній раді вистачає з головою, для яких повідкривали нові і відновили старі посади. Чому вони не читають наші звіти, які музей подає щороку і в обласне управління культури ОДА, і у ВКМ, і в обласну раду, і навіть у статистику? Чому не включають навіть логічне мислення, а живуть і працюють за емоціями і «по понятіям»?»

Директор Музею-скансену вважає, що голова Волинської обласної ради Григорій Недопад виклав недостовірну неправдиву інформацію щодо нього і очолюваного ним колективу, чим порушив його немайнові права на честь та гідність і ділову репутацію.

Вказана недостовірна інформація, за словами Середюка, завдала Музею як моральних, так і матеріальних збитків, а саме:

 – Музей позбавили фінансової підтримки;

 – спеціалісти-музеєзнавці, які працювали в музеї понад 10 років змушені були розрахуватись і ставати на біржу, шукати іншої роботи.


Олександр Середюк. Фото з фейсбук-сторінки

Посилаючись на закони, Середюк просить Недопада «визнати недостовірною та такою, що принижує честь і гідність, та порушує право на недоторканість ділової репутації СЕРЕДЮКА ОЛЕКСАНДРА МИКОЛАЙОВИЧА, директора музею та весь його невеликий колектив».

Також Середюк просить Недопада вибачитись перед колективом і директором Музею та відшкодувати моральної та фізичної шкоди в сумі 1350000,00 гривень.

«В разі невиконання наших законних вимог залишаємо за собою право звернутися у квітні 2021 року з позовом до СУДУ», – закінчує допис Середюк.