Через обмежене фінансування Волинська обласна рада розробила пропозиції оптимізації деяких закладів та установ освітньої і культурної галузі.

Це питання у четвер, 25 березня, обгорювали члени постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, інформує пресслужба Волиньради.

Присутній на засіданні комісії начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності апарату обласної ради Михайло Імберовський зауважив, що в умовах обмеженого бюджетного фінансування за ініціативи керівництва обласної ради спільно із депутатим та працівниками апарату ради було створено робочу групу, яка вивчала питання подальшого функціонування окремих закладів освіти і культури спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

«Проаналізувавши інформацію щодо штатних розписів та кошторисів наших комунальних підприємств та здійснивши виїзні наради на місцях ми побачачили певний дисбаланс у роботі. Ми пропонуємо наше бачення щодо того, як ситуацію змінити, покращити та крокувати в ногу із процесами фінансової децентралізації, які нині впроваджуються в державі загалом і в нашій області зокрема», – зауважив Імберовський.

 Так, профільним структурним підрозділам ОДА рекомендовано розробити пропозиції до проєктів рішень обласної ради з таких питань:

- про приведення мережі закладів (Володимир-Волинський ліцей «Центр освіти» Волинської обласної ради, Люблинецький ліцей Волинської обласної ради) у відповідність до вимог статті 9 Закону України «Про освіту» та статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (у частині вжиття заходів щодо виведення до 01.09.2021 року початкових класів з одночасним збільшення набору до 7- 10 класів, а також забезпечення багатопрофільності старшої школи);

- про реорганізацію Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос» (шляхом його приєднання до Волинської обласної філармонії);

- про реорганізацію Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Волинської обласної ради (шляхом її приєднання до Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Волинської обласної ради). У найкоротші терміни внести відповідні проєкти рішень ради із зазначених вище питань в обласну раду.

- пропрацювати з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування питання щодо можливої передачі Рожищенського навчально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням опорно-рухового апарату Волинської обласної ради з обласної комунальної власності у комунальну власність територіальної громади (на території якої знаходяться заклад).

- пропрацювати з Володимир-Волинським та Луцьким міськими головами питання щодо можливого залучення коштів місцевих бюджетів для фінансування Адміністрації державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» у місті Володимирі - Волинському та Адміністрації державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку (шляхом надання цільових субвенцій з місцевих бюджетів обласному бюджету).

Управлінню культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації рекомендовано:

1) до 01 травня 2021 року привести штатний розпис Обласного науково-методичного центру культури у відповідність до безпосередніх повноважень Центру та з урахуванням фактичних можливостей обласного бюджету;

2) спільно з керівником Волинської обласної бібліотеки для дітей подати обласній раді до 05 квітня 2021 року пропозиції щодо фінансової оптимізації закладу.

Управлінню освіти і науки ОДА рекомендовано:

1) спільно з адміністрацією Люблинецького ліцею Волинської обласної ради до 01 вересня 2021 року визначитися з подальшою профільністю закладу;

2) спільно з керівниками обласних закладів позашкільної освіти, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, подати обласній раді (у розрізі кожного закладу окремо) до 05 квітня 2021 року пропозиції щодо їх бюджетної оптимізації (з 01.09.2021 року).

Відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату Волинської обласної ради рекомендовано ініціювати розробку проєктів рішень обласної ради:

1) про передачу частки (51 %) музею історії сільського господарства Волині-скансену, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області, в комунальну власність м. Луцька;

2) про згоду на передачу майнового комплексу філії «Сенкевичівська» Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Волинської обласної ради у комунальну власність Городищенської територіальної громади.

До запропонованих рекомендацій у членів комісії була низка уточнень, доповнень та зауважень, які будуть враховані членами робочої групи. В результаті нетривалої дискусії профільна комісія більшістю голосів підтримала запропоновані рекомендації.  

Остаточне рішення депутати ухвалюватимуть на сесії Волинської обласної ради.