Експерти ГО «Бюро аналізу політики» проаналізували, на що витрачені у 2020 році так звані депутатські фонди нардепів, обраних у мажоритарних округах Волині.

Результати аналізу опублікували на сайті організації.

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Держказначейства України, на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій Кабінетом Міністрів України виділено 1,7 млрд гривень. Касові видатки місцевих бюджетів в Україні станом на 01.01.2021 становили 1 млрд 467 млн грн.

Ця субвенція розділена в основному між округами депутатів від партії «Слуга народу» та лояльних до влади представників інших політичних проєктів.  В «Бюро аналізу політики» вважають, що саме так президенту вдається утримувати більшість у парламенті і забезпечувати підтримку у голосуваннях за ключовими питаннями. У кулуарах влади та в регіонах її називають «депутатська субвенція». І отримують її всі регіони, але не всі депутати з мажоритарних округів.

Куди ж тратять свою частину бюджетного пирога народні обранці і хто освоює ці «депутатські мільйони»?

Волинь можна назвати базовим для політичної партії Ігоря Палиці «За майбутнє».

Бізнес-партнер Ігоря Коломойського за останні роки сильно закріпився у цьому регіоні. Настільки, що його команда отримала у Волинській області більшість депутатських мандатів майже у кожній територіальній громаді, а народний депутат від партії «Слуга народу» В’ячеслав Рубльов йшов за списком партії «За майбутнє» до обласної ради на місцевих виборах 2020 року. Він активно агітував за проєкт Палиці, у тому числі за рахунок об’єктів, на які було виділено кошти з державного бюджету по квоті фракції «Слуга народу». Саме це привернуло увагу команди «Бюро аналізу політики» і стало підставою для відповідного дослідження.

Кому, на що та скільки?

У Волинській області п’ять мажоритарних округів. Мешканці регіону за результатами виборів до ВРУ отримали у парламенті країни чотири представники від партії «За майбутнє» і одного від партії «Слуга народу»!

Кабінет Міністрів України у 2020 році виділив 33,7 млн грн з державного бюджету для забезпечення розвитку територіальних громад Волині. Більшість коштів було направлено на округ представника президентської партії В’ячеслава Рубльова  – 12 млн грн, за ним йде представник партії «За майбутнє» Ігор Гузь – 11,5 млн грн, на два інші округи його колег по партії розподілено значно менші суми субвенцій, а округ депутата Степана Івахіва взагалі не отримав кошти з «депутатської субвенції».

№ округуДепутат ВРУПартійна належністьЧастка субвенції
19Гузь Ігор ВолодимировичЗа майбутнє11 529 813,00
20Рубльов В’ячеслав ВолодимировичСлуга народу12 010 891,00
21Івахів Степан ПетровичЗа майбутнє не отримував
22Палиця Ігор ПетровичЗа майбутнє6 701 355,00
23Констанкевич Ірина МирославівнаЗа майбутнє3 529 813,00


Всього33 771 872,00

Розподіл об’єктів фінансування на округах, які отримали кошти державного бюджету дуже різниться.

На окрузі нардепа Ігоря Палиці кошти державної субвенції у повному обсязі направлено на дофінансування капітального ремонту неонатального центру в м. Луцьк. Загалом округи депутатів партії «За майбутнє» отримали кошти на реалізацію проєктів, вартість яких обчислюється мільйонами гривень. Так, на окрузі Ігоря Гузя було профінансовано будівництво адмінбудівлі стадіону та трибун в смт Люблинець та ремонт трибун з біговими доріжками стадіону СОКу «Шахтар» у м. Нововолинськ, а на окрузі Ірини Констанкевич кошти направлено на реконструкцію Гірківської школи з добудовою класних кімнат, їдальні і спортзалу та ремонт спортивної зали опорного НВК в смт Колки.

Субвенція на окрузі В’ячеслава Рубльова забезпечує фінансування менш масштабних проектів. Це ремонти будинків культури, освітлення населених пунктів у межах округу, ремонт приміщень та будівель навчальних закладів.

Всі ці об’єкти стали медійними майданчиками для депутатів команди Ігоря Палиці. Офіційний сайт Волинської обласної державної адміністрації кожного місяця розміщував інформацію про роботу народних депутатів. Ось приклад повідомлення з офіційної сторінки Волинської ОДА: «Протягом вересня 2020 року троє народних депутатів Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Вячеслав Рубльов (В.Рубльов на місцевих виборах підтримуватиме не свою політичну силу «Слуга народу», від якої він був обраний, а партію Ігоря Палиці «За майбутнє»), обраних в округах у межах Волинської області, публічно згадували про своє «сприяння» у виділенні коштів із державного бюджету для облаштування певних об’єктів».


Хто, куди і чому?

З числа підрядних організацій, які здійснюють освоєння бюджетних коштів субвенції, можна виділити низку основних суб’єктів господарювання, які пов’язані з місцевою політикою чи мають вплив на політичні процеси у регіоні.

У 2020 році на окрузі нардепа Ігоря Гузя будували адмінбудівлю та трибуни на стадіоні у смт Люблинець Ковельського району, а також ремонтували стадіон «Шахтар» у м. Нововолинську.

Витрати на будівництво адмінбудівлі стадіону та трибуни у Люблинецькій селищній громаді, за даними сайту prozorro.gov.ua, станом на 01.01.2021 року сягнули 2,33 млн грн. Всього субвенція з державного бюджету на округ Ігоря Гузя для будівництва цих споруд становить 4,5 млн грн.


За результатами проведеного тендеру, переможцем та виконавцем робіт з нового будівництва будівлі та трибун стадіону стало ТОВ «Волбуд», власником та засновником якого є Щебет Василь Анатолійович. З 2016-го по 2021 рік товариство уклало 87 договорів на виконання будівельних та ремонтних робіт за бюджетні кошти на загальну суму 86 млн грн. Основним контрагентом за цими договорами є департамент інфраструктури Волинської обласної державної адміністрації.

Цікаво, що під час проведення аукціону на закупівлю переможець та учасники не знижували ціну. Різниця між очікуваною вартістю закупки та договірною ціною за результатами тендеру становила 1,1 млн грн, і це при відсутності фактичного пониження ставок учасників. Ці обставини можуть свідчити про значне завищення очікуваної вартості виконання робіт з будівництва будівель та споруд стадіону у смт Люблинець.

За загальним висновком, який було зроблено інститутами громадянського суспільства, більшість виконаних за бюджетні кошти ремонтних робіт напряму чи опосередковано мають відношення до політичних фігур партії Ігоря Палиці «За майбутнє». Цей тендер не є винятком. Так, за даним сайту ЦВК України, працівник ТОВ «Волбуд» є депутатом однієї з сільських рад Ковельського району Волинської області від партії «За майбутнє».


Відповідно до умов договору, будівництво споруд на стадіоні повинно було завершитися до 31 грудня 2020 року. У кінці 2020 року до договору підряду були внесені зміни щодо виконання робіт з будівництва. Згідно з укладеною додатковою угодою, терміни будівництва подовжено до кінця травня 2021 року за умови належного фінансування.

Якщо у Люблинці кошти «депутатської субвенції» було направлено на нове будівництво, то в Нововолинську продовжили капітальний ремонт існуючого спортивно-оздоровчого комплексу «Шахтар», який почався у 2018 році та, згідно з договором на виконання ремонтних робіт, повинен завершитись у 2021 році.

При цьому Волинська ОДА розмістила на офіційному сайті інформацію про те, що ремонт цього стадіону здійснюється за ініціативою Президента «Україна-Чемпіон».

«В частині розвитку спортивної інфраструктури було реалізовано кілька проєктів. Так, у м. Нововолинську в рамках державної програми «Україна-Чемпіон» реконструйовано стадіон спортивно-оздоровчого комплексу «Шахтар». Вартість проєкту – 9 млн грн (7 млн грн – кошти державного бюджету, 2 млн грн – кошти місцевого бюджету)»,  – так описує здобутки влади очільник Волинської області Юрій Погуляйко у своєму звіті про роботу протягом 2019-2020 років.

Інформацію про те, що цей об’єкт почали ремонтувати у 2018 році, на сайті не розмістили.


То скільки фактично коштує капремонт трибун та бігових доріжок стадіону «Шахтар» у Нововолинську?

Згідно з даними сайту prozorro.gov.ua, у липні 2019 року за результатами проведеного тендеру між комунальним підприємством та приватним підприємством «Транс-дор-сервіс» укладено договір підряду на 20 млн 820 тис. грн.


Попередньо у 2018 році виконавцю робіт з капремонту стадіону «Шахтар» ТзОВ «Евродизайн» цим комунальним підприємством було переказано 936 тис. грн за виконані роботи у липні-листопаді 2018 року.

Зазначене товариство брало участь у тендері 2019 року, але поступилося в ціні приватному підприємству «Транс-дор-сервіс». У 2019 році за виконанні роботи останнє отримало 1,28 млн грн, а в 2020 – 8,8 млн грн, з них 6,9 млн грн «депутатської субвенції» на округ Ігоря Гузя.

За даними відкритих реєстрів, переможець тендеру зареєстрований на Іщука Сергія Володимировича, а керівником зазначено Віталія Ореховського. Останній асоціюється з ПрАТ «Луцькавтодор» – головне підприємство групи «ЛАД», що входить в орбіту впливу Юрія Ольхового. За 2016-2020 рік приватним підприємством «Транс-дор-сервіс» укладено з бюджетними установами 119 договорів на суму 135,5 млн грн, з них сума договорів з департаментом житлово-комунального господарства Луцької міської ради становила 63,5 млн грн. З цього можна зробити висновок, що це підприємство активно співпрацювало з ексмером м. Нововолинськ Віктором Сапожніковим. Вищезазначений об’єкт став одним з ключових об’єктів піару колишнього міського голови на місцевих виборах 2020 року.

25 жовтня 2020 року у м. Нововолинськ перемагає висуванець політичної партії «За майбутнє», підприємець, помічник народного депутата України Ігоря Гузя на громадських засадах Борис Карпус. Влада у місті повністю переходить під контроль команди Палиці.


Заразом на початку 2021 року активізується нардеп Ігорь Гузь, який публікує на власній сторінці у фейсбуці інформацію про зупинення Держаудитслужбою фінансування капітального ремонту трибун та бігових доріжок на «Шахтарі».


Стандартна схема, депутатське звернення на контролюючі органи, які, як відомо, підконтрольні групі Палиці на території Волинської області, і роботи зупинено. З повідомлення у ФБ виглядає так, що нардеп Гузь контролює використання бюджетних коштів, які прийшли на виборчий округ за рахунок «депутатської субвенції», та особисто зупинив розкрадання бюджетних коштів під час капітального ремонту стадіону.

Але оприлюднені документи свідчать про інше.

По-перше, усі кошти, які були виділені у 2020 році на ремонт зазначених об’єктів, вже використані у липні-жовтні 2020 року: 1,9 млн грн з місцевого бюджету та 6,9 млн грн з державного бюджету.

Загальні видатки, які були переказані на рахунок ПП «ТРАНС-ДОР-СЕРВІС», згідно з даними з сайту dozorro.org., становлять 8,818 млн грн. Остання транзакція розміром у 3,3 млн грн була здійснена на другий день після місцевих виборів 27 жовтня 2020 року.


Тобто за клопотанням нардепа Гузя було «припинено» фінансування робіт КП СОК «Шахтар» на суму залишку коштів розміром 4,8 тисячі гривень (менше мінімальної заробітної плати). При тому, що 3 місяці до цього було без зауважень профінансовано більш ніж 8 млн грн бюджетних коштів.

По-друге, більшість зауважень, які викладені у листі-відповіді Держаудитслужби, не відноситься до договірних відносин між КП СОК «Шахтар» та ПП «Транс-дор-сервіс» та не пов’язані з виконанням робіт за цим договором. Взагалі лист Волинського представництва Державтодору не містить відомостей, що порушення відбулися під час виконання цього договору, а містить лише посилання, що підприємство виконує роботи з капітального ремонту стадіону до 2021 року.


Натомість більшість регіональних інтернет-ресурсів («Під прицілом», ІП «Нововолинськ», «Буг», «Волинські новини», «Місто вечірнє») активно висвітлювали інформацію про цю ревізію з обов’язковим згадуванням підприємства-підрядника ПП «Транс-дор-сервіс» та забували вказати, що питання завищення вартості робіт стосується періоду 2018 року, коли відповідні роботи виконувало ТОВ «Евродизайн».

По-третє, не потрібно забувати, що ТОВ «Евродизайн», яке було конкурентом підрядній організації під час проведення закупівлі у згаданому тендері, належить Олегу Селедецю, представнику партії ВО «Батьківщина». Саме з представниками цієї політичної сили регіональний актив партії «За майбутнє» номінально формує більшість у представницьких органах Волинської області.

Вищезазначені обставини дозволяють припустити, що депутатський запит від нардепа «За майбутнє» направлено як попередження керівництву СОК «Шахтар» та підрядній організації про нових «власників» міста Нововолинськ.

Найбільша частина «депутатської субвенції» у Волинській області була направлена на округ №20 нардепа В’ячеслав Рубльова від партії «Слуга народу». Належність до партії влади не завадила йому активно агітувати на місцевих виборах 2020 року за політичну силу «За майбутнє». Він йшов за списком цієї партіє кандидатом до Волинської обласної ради. При цьому для агітації були використані профінансовані за рахунок державної субвенції об’єкти соціальної інфраструктури громад округу.


Як зазначалось вище, субвенція у цьому окрузі розбита на невеликі суми, в середньому від 150 до 400 тис. грн. Зазвичай вона використовується на дофінансування об’єктів, ремонт яких розпочався за пів року до початку виборчих перегонів у місцеві ради. Значна кількість об’єктів створює загальну картину активної роботи народного депутата на окрузі, який презентує програму та команду партії «За майбутнє» у більшості крупних населених пунктів району. Для забезпечення гарної картинки також залучають виконавця робіт, який пов'язаний з партією, та керівника установи, у якій виконуються чи вже виконані роботи за бюджетні кошти. Всіх цих осіб ми можемо зустріти на фото з інтернет-ресурсів у виборчий період. У кожного своя роль, народний депутат перерізає святкові стрічки та повідомляє про виділення коштів з державного бюджету, керівник установи чи замовник послуг дякує нардепу та виконавцю робіт, виконавець гарантує якість та тішиться, що завдяки зусиллям нардепа громада розвивається. Рейтинги ростуть. Ну чим не гарна схема довічного домінування однієї політичної сили у конкретно визначеному регіоні? Схема дієва і дає результат. Політична імперія Ігоря Палиці на Волині розростається.

Так хто ж ці робочі конячки, які допомагають партії «За майбутнє» збирати голоси під час виборчих перегонів на Волині?

Приватне підприємство «Макс-буд», за даними сайту YouControl, засноване у березні 2018 року, керівником і власником якого є Карпов Олег Володимирович. Це товариство за рахунок коштів «депутатської субвенції» виконувало роботи з капітального ремонту підвальних приміщень адмінбудинку сільської ради в с. Підбереззя (Підберезівська сільська рада), реконструкції приміщень центральної районної лікарні під Горохівську амбулаторію сімейної медицини (Горохівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги), капітальний ремонт приміщення садочку «Сонечко» в с. Перемиль (Перемильська сільська рада).

При цьому головна лікарка лікувального закладу, разом з Рубльовим виступаючи перед колективом на відкритті реконструйованого об’єкта, хвалить «бюджетних благодійників». Все це висвітлюють місцеві ЗМІ. Але не треба забувати, що вона – членкиня партії «За майбутнє», балотувалася за списками цієї партії до Горохівської міської ради та отримала депутатський мандат.


Не обійшлось без зв’язків із партією і в с. Перемиль, де ремонтували садочок. Чоловік ексголови сільської ради, згідно з даними у декларації за 2019 рік, отримав прибуток за основним місцем роботи від ТзОВ «ВолиньАгpо». Згадане товариство має свого депутата у Перемильській сільській раді від партії «За майбутнє».

Відкриті реєстри мають відомості про те, що виконавець робіт, як і більшість замовників, має відношення до головної партії Волині.

Так, проаналізувавши декларації чиновників ДПС Волинської області, можна дійти висновку, що власник фірми «Макс-буд» Карпов Олег Володимирович є зятем начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб у Волинській області Дейнеги Руслани Ярославівни.

Згідно з постановою Луцької районної територіальної виборчої комісії №19 від 28.02.2020 року, яка розміщена на сайті Луцької райдержадміністрації, Дейнега Руслана Ярославівна значиться у списку зареєстрованих кандидатів у депутати Луцької районної ради, включених до виборчих списків Волинської обласної організації партії «За майбутнє».

У відкритому доступі також міститься постанова Горохівської міської ТВК від 02 жовтня 2020 року про скасування реєстрації кандидата в депутати міської ради від обласного осередку партії «За майбутнє» Дейнеги Р.Я. на підставі відповідної заяви.


Підстави відмови балотуватися у місцеві ради пані Дейнеги нам не відомі, а ось намір йти у владу від політичної партії Палиці та її прізвище у списку цієї політсили свідчить про прямий зв'язок із партійним керівництвом.

За даними сайту prozorro.gov.ua, усі три розпорядники бюджетних коштів уклали договори з підприємством «Макс-буд» без застосування конкурентних процедур. Кошти державної субвенції направлено на дофінансування або фінансування додаткових робіт установам, де виконання робіт було розпочато до виділення субвенції.

Цікавим є питання вибору виконавця робіт і його доброчесності при використанні бюджетних коштів. У загальнодоступному реєстрі судових рішень міститься ухвала Горохівського районного суду по справі №155/1030/20 від 12.08.2020, відповідно до якої на директора підприємства «Макс-буд» було відкрито кримінальну справу, яка дійшла до суду. Так, в ухвалі зазначається, що внаслідок дій посадових осіб підприємства інтересам Мирківської сільської ради, Головному територіальному управлінню юстиції у Волинській області, Підберезівській сільській раді, Горохівській районній раді завдано істотної шкоди у вигляді надміру сплачених за виконані роботи коштів на загальну суму 208397,86 грн.


Враховуючи, що в підготовчому судовому засіданні обвинувачений вину визнав та щиро розкаявся у вчиненому, добровільно відшкодував заподіяні збитки в сумі 208 тис. грн, звільнений з посади директора ПП «Макс-Буд», а тому перестав бути суспільно небезпечною особою, за клопотанням прокуратури суд звільнив його від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрив.

У згаданому кримінальному провадженні фігурують розпорядники бюджетних коштів, які отримали субвенцію, тому цілком можна припусти, що вони знали про існування кримінальної справи і, незважаючи на це, продовжили укладати договори з сумнівною фірмою зв’язаною з людьми Палиці.

Засвітилися при реалізації субвенції на цьому окрузі люди, пов’язані з фінансово-промисловою групою «АВЕК» нардепа Олександра Фельдмана.

Так, за кошти державної субвенції здійснювалось нове будівництво мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту ліцею в смт Луків Турійського району. Виконавцем будівельних робіт було визначено ТОВ «ІДЕЯ». Сума договору на виконання даних робіт становила 1,586 млн.грн. Власником цього товариства зареєстрована Мирослава Козак, дружина депутата Волинської обласної ради Козака Віктора Теодосійовича, фракція «За майбутнє». Останній у 2016 році був керівником ТОВ «АВЕК Логістик Захід» (35168504), яка входить до групи АВЕК. Нагадаємо, що восени 2020 року люди з «Концерну АВЕК і Ко» брали активну участь у виборчих перегонах в Харківській області від партії «За майбутнє».


Аналогічна ситуація, коли замовник та виконавець є прихильниками та кандидатами партії «За майбутнє», склалася з ремонтом тротуарів у місті Рожище. Офіційна сторінка міської ради активно висвітлювала процес ремонтних робіт та повідомляла про «мільйон Рубльова». У повідомленнях на сайті містяться тексти з подяками народному депутату В. Рубльову як під час процедури виділення бюджетних коштів, так і виконання будівельних робіт.


Виконавцем робіт визначено ТОВ «Вишків-Брук». У відкритих реєстрах власниками товариства зазначено Потапчук Людмилу Володимирівну та Балицького Сергія Івановича. На місцевих виборах 2020 Сергій Балицький був кандидатом у депутати від партії «За майбутнє» до Луцької міської ради, на сьогодні член її виконавчого комітету. У нього давні зв’язки з командою Палиці, у 2015- 2020 році він був депутатом міської ради від партії «УКРОП». Цікавим є те, що згадана фірма почала вигравати тендери на ремонт доріг та тротуарів у період, коли партія «УКРОП» сформувала більшість у міській раді.

Викликає також питання щодо доброчесності цього товариства. За даними сайту YouControl, «Вишків-Брук» фігурує у кримінальному провадженні №12019030000000029 від 23.01.2019 року. Зокрема, у згаданій справі йдеться про розкрадання бюджетних коштів під час ремонту тротуарів у місті Луцьку на суму близько 700 000 гривень.


За даними сайту dozorro.org, Рожищенська м/р переказала на рахунки ТОВ «Вишків-Брук» за актами приймання-передачі виконаних робіт 1,62 млн грн. При цьому очікувана вартість закупівлі, яку виставив замовник на тендер, становила 2,35 млн грн. При розкритті пропозицій виявилось, що ТОВ «Вишків-Брук» надав пропозицію на третину меншу, ніж очікувана вартість закупівлі, чим фактично не залишив шансів конкурентам виграти цей тендер.

Це свідчать про завищення вартості робіт при оголошенні тендеру на понад 700 тис. грн з боку Рожищенської міської ради. Звісно, міський голова повинен знати реальну вартість робіт і мінімальну вартість договору, який він готов підписати для того, щоб роботи були виконані у повному обсязі. І якщо припустити, що ця вартість стала відома комусь із учасників тендеру та ще й однопартійцю, то брати участь у такому аукціоні іншим учасникам немає смислу. Ось така на Волині конкуренція.


Історія із рожищенською плиткою дуже схожа на інші, коли замовник та виконавець робіт за бюджетні кошти з однієї відомої партії прославляє нардепа за виділення коштів із державного бюджету. А цей нардеп активно агітує на виборах за політичну партію замовника і виконавця. У результаті замовник залишається на посаді міського голови, а виконавець стає членом виконавчого комітету обласного центру. І те, що їх об’єднує – партія «За майбутнє». Ну і, звісно, освоювання бюджетних коштів. Недарма благодійний фонд керівника партії Ігоря Палиці має назву «Тільки разом».

Єдиним округом Волинської області, який не отримав кошти із субвенції на соціально-економічний розвиток території, став округ № 21, який у парламенті представляє нардеп Степан Івахів. Слід відмітити, що до 2020 року цьому нардепу вдавалось залучати на свій округ кошти депутатської субвенції. Входження Степана Івахіва до депутатської групи «За майбутнє» було несподіванкою. Вже багато років між Ігорем Палицею та Степаном Івахівим в регіоні відбувалось негласне протистояння за вплив. Останній представляв інтереси політико-економічної групи «Континіум», яку асоціювали з Петром Порошенком. Можливо, давнішні зв’язки з експрезидентом і стали підставою відсутності фінансування проєктів округу за рахунок державної субвенції.

На окрузі № 22 у голови партії «За майбутнє» Ігоря Палиці проводили капітальний ремонт неонатального центру, який розміщено у місті Луцьку.

Ремонт неонатального центру розпочався ще у 2017 році. Кожного року на цей об’єкт виділяються сотні мільйонів бюджетних коштів. І. Палиця почав опікуватися цим центром ще на посаді голови Волинської обласної ради.

У жовтні 2020 року ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» виграло тендер на суму 27,4 млн грн  для здійснення ремонту неонатального центру у м. Луцьку. 17 листопада 2020 року товариством з КП «Волинське обласне територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради укладено договір на виконання будівельних робіт. Кінцевий термін виконання робіт згідно з договором – 30 листопада 2021 року.

Цікавим є факт, що згідно з наявними документами, ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» за останній місяць 2020 року виконало у повному обсязі третину обсягу усіх передбачених договором робіт на суму, що дорівнює виділеним коштам «депутатської субвенції» Ігоря Палиці.

Згідно з даними електронної системи https://dozorro.org/, станом на 24 грудня 2020 року кошти державної субвенції були переказані на рахунки ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536».


Зміни до договору про новий графік виконання робіт та акти приймання-передачі робіт на суми 6,7 млн грн були підписані медичною установою без заперечень. За 30 днів товариство отримало майже 7 мільйонів гривень.

Розглянемо, хто стоїть за контрагентами цього договору і лобістів процесу будівельних робіт.

Не є секретом, що кошти на фінансування згаданого будівництва було заведено за сприяння народного депутата Ігоря Палиці, партія «За майбутнє». Замовником будівництва є медичне об'єднання захисту материнства і дитинства, керівником якого, згідно з даними реєстру, значиться Ірина Горавська, яка є депутатом Волинської обласної ради від партії І.Палиці. Саме вона відповідальна за підписання актів приймання-передачі будівельних робіт. ГО «Бюро аналізу політики» направило замовнику будівництва запити на отримання публічної інформації з вимогою надати акти-приймання передачі будівельних робіт для аналізу фактичного обсягу робіт. На момент написання цього матеріалу відповіді на них отримано не було.

ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» також має своїх представників серед депутатського корпусу. Так, донька голови наглядової ради підрядника Ірина Патлашинська є депутатом обласної ради від партії «Європейська солідарність».

Субвенція на соціально-економічний розвиток Волині фактично перетворилась на можливість нардепів протягом усієї каденції перебувати у інформаційному полі регіону.

Навіть після місцевих виборів справа команди Палиці працює.

За рахунок «депутатської субвенції» у 23 окрузі Ірини Константевич ремонтували школу в с. Гірки та спортзал смт Колки. Традиційно розпорядники коштів субвенції мають відношення до політичної сили «За майбутнє». Замовником ремонту спортзалу був відділ освіти Колківської селищної ради, начальник якого Леонід Новак балотувався на посаду селищного голови від партії Палиці, а село Гірки входить до складу Любешівської ОТГ, у якій головує висуванець від партії «За майбутнє» Кух Олег Іванович.

Член групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич продовжує збирати політичні бонуси від субвенції з державного бюджету, про що активно повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці. Не забуваючи при цьому дякувати підряднику та партійцю.


Виконавці робіт на об’єктах цього округу також мають відношення до політичних сил регіону.

Капітальний ремонт спортивної зали опорного закладу навчально-виховного комплексу «Колківська загальноосвітня школа I—III ступенів» в смт Колки виконувало товариство з обмеженою відповідальністю «Волиньекобуд». Власниками останнього є Шипелик Михайло Миколайович та Гринчук Андрій Володимирович.

З 2017 року «Волиньекобуд» підписано 95 договорів з бюджетними установами на суму 208,1 млн грн. Основним замовником за цими договорами виступає департамент інфраструктури Волинської ОДА.


Михайло Шипелик у 2020 році балотувався у депутати Волинської обласної ради від партії «Батьківщина». Андрій Гринчук був кандидатом у депутати Луцької міської ради від політсили «Голос». У списках від цієї партії також значаться два робітники товариства.


Згідно з даними сайту prozorro.gov.ua, ТОВ «Волиньекобуд» на аукціоні надало найменшу пропозицію вартості робіт. У вересні 2020 року відділ освіти Колківської селищної ради уклав договір на суму майже 1,3 млн грн на обсяг робіт, який передбачено тендерною документацією (№345 від 09.09.2020). Економія повинна була становити 655 тис. грн від запланованої вартості. Але субвенцію освоїли повністю. На єдиному веб-порталі використання публічних коштів міститься інформація про переказування коштів на рахунки згаданого товариства за додатковим договором №740 22.12.2020 згідно з актом виконаних робіт №3 вiд 24.12.2020 на суму 635286,2 грн. Призначення платежу –«Кап.рем.спортзал ОЗНВК «Колкiв.ЗОШ I-IIIст.лiцей смт.Колки,вул Шкiльна 3».

Тобто фірма для того, щоб виграти тендер навмисно занизила вартість робіт на аукціоні, а потім підняла вартість виконання робіт, уклавши додаткову угоду на суму економії. Без попередньої згоди з розпорядником коштів та домовленостей на укладання додаткової угоди так зменшувати ціну добросовісному учаснику торгів немає смислу. Звідси можна зробити висновок, що згаданий тендер був проведений під конкретного учасника.

Частина субвенції на соціально-економічний розвиток території у цьому окрузі була направлена на роботи з реконструкції Гірківської школи. Переможцем тендеру на виконання робіт у 2019 році було визнано приватне мале підприємство «Сатар». Очікувана вартість закупівлі становила 38,8 млн грн. Початкова ціна пропозиції ПМП «Сатар» – майже 31,5 млн грн. Фактично на старті торгів підприємство «Сатар» зменшило вартість робіт на 7,3 млн грн. Зазначені обставини повинні були викликати у розпорядника бюджетних коштів певні застереження, але цього не сталося.


Загалом згадана фірма за 2016-2021 року уклала контрактів з бюджетними установами на загальну суму 55 млн грн. Договори з найбільшими сумами витрат були укладені з управлінням гуманітарної політики Любешівської селищної ради (31,7 млн грн) та відділом освіти та культури Любешівської РДА (22, 3 млн грн.)

Власником та керівником підприємства «Сатар» значиться мешканець смт Любешів Савчук Олександр Іванович. На сайті YouControl розміщена декларація Олександра Савчука, відповідно до якої він у 2019 році обіймав посаду заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Любешівської селищної ради. Голова є представником партії «За майбутнє».

Всього витрати на виконання будівельних робіт у 2019-2020 роках на реконструкцію Гірківської школи становили майже 31 млн. На реалізацію цього проєкту було залучено бюджетні кошти з державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток територій, кошти місцевого бюджету. Про завершення робіт на об’єкті за традицією повідомила Ірина Констанкевич на своїй сторінці у ФБ, не забувши подякувати будівельникам та фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».


У більшості досліджених об’єктів є одна особливість. Всі вони більш-менш пов’язані з депутатами та чиновниками місцевих рад регіону від політичної сили «За майбутнє». Може, у цьому і є секрет перемоги цієї партії на Волині!?

Так чи інакше, але аналіз субвенції на соціально-економічний розвиток Волині підтверджує тенденцію перетворення коштів державного бюджету у голоси виборців для команди Ігоря Палиці.

Перелік заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, які були профінансовані за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам


Округ

Назва об'єкту (заходу)
Кошти передбачені субвенцієюРозпорядник бюджетних коштів (Замовник)Виконавець робіт/надавач послуг
20Нове будівництво мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту комунального опорного закладу «Луківська загальноосвітньої школи I—III ступеня-ліцей» по вул. Лящука, 4 у смт Луків Турійського району Волинської області1 746 059,00Департамент інфраструктури Волинської ОДАТОВ «ІДЕЯ», 32616122
19Нове будівництво адмінбудівлі стадіону та трибун по вул. Незалежності в смт Люблинець Ковельського району Волинської області4 529 813,00Департамент інфраструктури Волинської ОДАТОВ «Волбуд», 40299777
22Капітальний ремонт І та ІІІ поверхів неонатального центру, сходових кліток та вантажно-пасажирського ліфта на проспекті Відродження, 30 в м. Луцьку6 701 355,00

КП «Волинське обласне територіальне медичне об'єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради

ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536», 30248307
19Капітальний ремонт трибун та бігових доріжок стадіону СОКу «Шахтар» на пр. Перемоги, 5 у м. Нововолинськ (коригування)7 000 000,00

СОК «Шахтар»

ПП «ТРАНС-ДОР-СЕРВІС», 37669226
20Капітальний ремонт приміщення дошкільного навчального закладу «Сонечко» в с. Перемиль Горохівського району Волинської області630 000,00Перемильська сільська радаПП «МАКС - БУД»
42002356
20Капітальний ремонт. Заміна підлоги в спортивному залі загальноосвітньої школи I—II ст. у с. Сільце Горохівського району Волинської області192 956,00Відділ освіти, культури, молоді та спорту Горохівської районної державної адміністрації Волинської області 02141710ФОП Мужик Є.П., 1992210235
20Капітальний ремонт. Заміна вікон у загальноосвітній школі I—III ступенів в с. Мерва Горохівського району Волинської області145 106,00Відділ освіти, культури, молоді та спорту Горохівської районної державної адміністрації Волинської області 02141710ТОВ «БК «ПІРАМІД КОРП», 39484237
20Капітальний ремонт приміщення Будинку культури с. Печихвости Горохівського району Волинської області (ремонт даху)399 763,00Дані відсутніДані вдсутні
20Капітальний ремонт підвальних приміщень адмінбудинку сільської ради по вул. Центральна, 25б в с. Підбереззя Горохівського району Волинської області400 000,00Підберезівська сільська радаПП «МАКС - БУД»,
42002356

20Капітальний ремонт даху загальноосвітньої школи I—III ступенів с. Колодеже на вул. Шкільна, 3 Горохівського району Волинської області250 000,00Відділ освіти, культури, молоді та спорту Горохівської районної державної адміністрації Волинської областіПП «НОВОСАД-БУД», 35964106
20Реконструкція мереж вуличного освітлення від КТП № 486 по вул. Берестейській, вул. Рузаки в с. Зелене Горохівського району Волинської області300 000,00Берестечківська міська радаТОВ «ІНТЕРРОУД», 42729784
20Реконструкція приміщень центральної районної лікарні під Горохівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини по вул. Парковій, 22 в м. Горохові Волинської області200 000,00

КНП «Горохівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»

ПП «МАКС - БУД»
42002356
20Капітальний ремонт даху дошкільного навчального закладу с. Старий Загорів, Локачинського району, Волинської області450 000,00Старозагорівська сільська радаТОВ «ВОЛИНЬЕКОБУД», 41255327
20Капітальний ремонт спортивної зали загальноосвітньої школи I—III ступенів с. Замличі Локачинського району Волинської області197 000,00Сектор освіти Локачинської РДАТОВ «БК «БУДКОНТИНЕНТ», 43156425
20Реконструкція вуличного освітлення в с. П’ятикори Локачинського району Волинської області180 000,00Дорогиничівська сільська радаТОВ «ВО ІНЖЕНІРІНГ», 43090878
20Нове будівництво спортивних майданчиків з штучним покриттям на території Рожищенської районної дитячо-юнацької спортивної школи по вул. Гагаріна, 40 в м. Рожище, Волинської області2 131 070,00Управління капітального будівництва Волинської обласної державної адміністраціїПП «СПОРТЕЛІТБУД», 36834201
20Капітальний ремонт системи опалення загальноосвітньої школи I—III ступенів на вул. Молодіжній, 47 в с. Навіз Рожищенського району Волинської області272 000,00Відділ освіти та молоді Рожищенської районної державної адміністраціїТЗОВ «АРТЕМТЕПЛО», 43211281
20Капітальний ремонт загальноосвітньої школи I—III ступенів (заміна вікон) в с. Доросині Рожищенського району Волинської області200 000,00Відділ освіти та молоді Рожищенської районної державної адміністраціїТЗОВ «АЛКОН», 25092189
20Реконструкція вуличного освітлення від ТП № 314 в с. Луків, Рожищенський район Волинська область140 000,00Луківська сільська радаФОП Павлючик В.Ф., 2932907638


20Реконструкція вуличного освітлення по вул. Слави, Ярмолюка, Молодіжна від КТП № 187 в с. Тихотин, Рожищенський район Волинська область222 400,00Дані відсутніДані вдсутні
20Капітальний ремонт тротуарів по вулиці Незалежності в місті Рожище Волинської області (від вул. Драгоманова до вул. Марка Вовчка)1 000 000,00Рожищенська міська рада Волинської областіТОВ «ВИШКІВ-БРУК», 40440968
20Капітальний ремонт покрівлі загальноосвітньої школи I-II ступенів по вул. Тишика, 53 с. Обенижі Турійського району Волинської області300 000,00Відділ освіти, молоді та спорту Турійської районної державної адміністраціїТОВ «УКРАЇНА ІНЖИНІРИНГ», 34572021
20Реконструкція дошкільного навчального закладу по вул. Ставецька, 17 в с. Радовичі Турійського району Волинської області151 887,00ДП Туличівська сільська радаТОВ «АМіЛа» #25090493
20Капітальний ремонт шатрової покрівлі та утеплення фасадів головного корпусу комунального некомерційного підприємства «Турійська центральна районна лікарня» Турійської районної ради Волинської області в смт Турійськ, вул. Лікарська, 22500 000,00Комунальне некомерційне підприємство «Турійська центральна районна лікарня» Турійської районної радиТОВ «СМ-Рембуд», 41120491
20Капітальний ремонт початкових класів та підвального приміщення загальноосвітньої школи I—II ступенів на вул. Шкільній, 8 в с. Смолигів Луцького району Волинської області406 000,00Смолигівська сільська радаФОП ЖИВКО Т.М., 107407833
23Реконструкція Гірківської загальноосвітньої школи I—III ступенів з добудовою класних кімнат, їдальні і спортзалу в с. Гірки Любешівського району по вул. Садовій, 8 (коригування)1 478 809,00Управління гуманітарної політики Любешівської селищної радиПМП «САТАР», 0912095
23Капітальний ремонт спортивної зали опорного закладу навчально-виховного комплексу «Колківська загальноосвітня школа I—III ступенів-ліцей» в смт Колки по вул. Шкільна, 3 Маневицького району Волинської області2 051 004,00Віділ освіти Колківської селищної ради«ВОЛИНЬЕКОБУД» #41255327
20Капітальний ремонт спортзалу загальноосвітньої школи I—III ступенів по вул. Перемоги, 29а, с. Березолуки, Рожищенського району, Волинської області
500 000,00Копачівська сільська радаПП «СМ-ІНВЕСТБУД», 41998892
20Капітальний ремонт приміщення загальноосвітньої школи I—II ступенів с. Залісці, вул. Центральна, 37а, Рожищенського району Волинської області300 000,00Дані відсутніДані відсутні

20Реконструкція мереж вуличного освітлення від КТП № 152, ПЛ-0,4 кВ Л-2 в с. Загаї Горохівського району Волинської області200 000,00Городищенська сільська радаФОП Павлючик В.Ф., 2932907638
20Реконструкція мережі вуличного освітлення від ТП № 43 по вул. Шевченка в с. Великий Окорськ Локачинського району Волинської області162 518,00Затурцівська сільська радаТОВ «ВО ІНЖЕНІРІНГ» #43090878
20Капітальний ремонт системи опалення будинку культури по вулиці Липинського, 54 села Затурці Локачинського району Волинської області132 125,00Затурцівська сільська радаФОП ЛІЩУК С.В., 2961319536
20Реконструкція мережі вуличного освітлення по вул. Центральна в с. Юнівка Локачинського району Волинської області125 649,00Затурцівська сільська радаТОВ «БК БУДКОНТИНЕНТ», 43156425
20Реконструкція вуличного освітлення від ТП-51 по вул. Лесі Українки, вул. Шкільній в с. Губин, Локачинського району, Волинської області176 358,00Війницька сільська радаФОП Герасимчук О.І., 3083807515