У благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса» є договір із управлінням охорони здоров’я Луцької міської ради, який діє до 31 липня. Тому виселити правління цієї структури з приміщення управління до цього часу неможливо.

Про це в ефірі ГІТу розповів Федір Кошель, голова правління благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса».

Нагадаємо, Луцький міський голова Ігор Поліщук доручив начальнику управління охорони здоров’я припинити співпрацю з Муніципальною лікарняною касою.

«В нас є договір із управлінням охорони здоров’я до 31-го липня. Але якщо поступлення різко зменшаться чи практично їх не буде, то необхідність в Лікарняній касі відпаде, а тому це приміщення можна буде звільняти. Але звільняти сьогодні на сьогодні – це, згідно із законодавством, неможливо. Там є певні терміни, обумовлені в договорі», – каже Федір Кошель, який раніше очолював управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

Ексочільник медицини Волині розповів, що раніше, згідно з рішенням Конституційного суду, не можна було брати від пацієнтів кошти напряму. Саме через це було створено благодійні організації на кшталт «Муніципальної лікарняної каси».

«І от по всі Україні були створені такі благодійні організації, так звані лікарняні каси, це типу як посередники між закладом і людьми – для того щоб кошти можна було переправити на лікувальний заклад для підтримки функціонування лікувального закладу, для поліпшення умов роботи, забезпечити певним сервісним обслуговуванням апаратури і все інше», – розповів Кошель.

За його словами, у зв’язку з реформою медицини і ухваленням закону про державні гарантії, медичні заклади перейшли у ранг підприємств, тепер вони можуть надавати платні послуги, і необхідність благодійних внесків відпала.