Верховний Суд за позовом кандидата Олександра Шевченка до Центральної виборчої комісії скасував протокол ЦВК від 19 травня 2021 про встановлення результатів проміжних виборів народних депутатів України в окрузі 87 та визнання Василя Вірастюка обраним депутатом.

Відповідне рішення Суд ухвалив у неділю, 23 травня.

Крім того, вказаною постановою Суд скасував пункти 1 та 2 Постанови ЦВК від 19 травня, якою визнано недійсним голосування на 6 проблемних дільницях, де під час перерахунку бюлетенів виявлено менше голосів за Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій.

Суд зобов'язав Центральну виборчу комісію вчинити дії щодо встановлення результатів виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №87 з врахуванням висновків, наданих судом у рішенні, ухваленому за результатами розгляду цієї справи.

Вказану постанову Верховний Суд ухвалив як суд першої інстанції. У разі подання апеляції Центральною виборчою комісією або командою кандидата Василя Вірастюка справу переглядатиме Велика Палата Верховного Суду як суд апеляційної інстанції. Рішення Великої Палати буде остаточним.

Нагадаємо, 28 березня в окрузі 87 в Івано-Франківській області відбулися довибори у Верховну Раду.

4 квітня на окрузі №87 завершився підрахунок голосів за кандидатів у народні депутати, силач і висуванець «Слуги народу» Василь Вірастюк обійшов Олександра Шевченка на 749 голосів: Вірастюк отримав 31,25%, а Шевченко – 29,69% голосів виборців. Шевченко вирішив захищати свій результат у суді.

22 квітня ЦВК офіційно визнала Вірастюка переможцем.

1 травня Велика палата Верховного суду визнала протиправним та скасувала протокол Центральної виборчої комісії, яким кандидата від «Слуги народу» Василя Вірастюка визнано переможцем в окрузі 87 на Івано-Франківщині.

Після цього ЦВК не підтримала реєстрацію народним депутатом кандидата від партії «Слуга народу» Василя Вірастюка.

Згодом, 19 травня, ЦВК визнала недійсним голосування на 6 дільницях округу. А 20 травня склала новий протокол за результатами виборів, визнавши переможцем Василя Вірастюка.