Луцька міська рада ухвалила рішення про початок процедури виділення у центральному парку імені Лесі Українки в Луцьку 0,24 га землі під храм релігійній громаді Церкви Християн Віри Євангельської «Сіон».

Про це стало відомо під час 15-ї сесії Луцької міської ради VІІІ скликання у п’ятницю, 30 липня.

Нагадаємо, саме винесення цього проєкту рішення на обговорення депутатів колишній заступник головного архітектора міста Ярослав Матвіїв назвав таким, що суперечить законодавству, архітектурним нормам і принципам моралі.

Кореспондент Громадського Інтерактивного Телебачення запитав міського голову Луцька Ігоря Поліщука про мотиви такого рішення.

«Це оформлене під майно. Вони оформляють під своє майно земельну ділянку», – відповів Поліщук.

«Але територія парку – це рекреаційна зона», – намагався заперечити кореспондент.

«Хтось же ж колись їм дав дозвіл побудувати це приміщення. Сьогодні вони виключно під приміщенням оформляють земельну ділянку», – каже міський голова.

«А якщо ще будуть звертатися якісь релігійні організації, щоб їм виділили територію в парку, чи погодите?»

«Ця організація не зверталася щодо виділення території в парку. Вона оформляє землю під майном», – відповів Поліщук.


Нагадаємо, що дозволу побудувати приміщення під храм ніхто релігійній громаді Церкви ХВЄ «Сіон» ніколи не надавав.

У часи Радянського Союзу там був металевий виставковий павільйон Товариства винахідників і раціоналізаторів. У 90-х роках його приватизував місцевий бізнесмен Василь Герилів, використовував як склад-магазин, а в 2011 році перепродав нині покійному пастору Анатолію Прохору, оформивши все як договір пожертви нерухомого майна.

У 2011 році представники релігійної громади звернулися до Луцької міської ради, аби надати їм дозвіл на проведення реконструкції виставкового павільйону для розміщення там Християнського молодіжного центру, оскільки сам павільйон є власністю цієї церкви. Але отримали відмову.

Земельна ділянка не має кадастрового номера, це – територія парку, на якій заборонене капітальне будівництво.

Представники церкви самовільно переобладнали павільйон під храм, а тепер хочуть узаконити цю дію. Отримавши у власність землю, вони зможуть тимчасову споруду перетворити у капітальну.