Петиція до президента, яка пропонує щоб український сегмент YouTube, Facebook та Google модерувалися в Україні, а не на Росії, майже зібрала необхідну кількість голосів. При необхідних 25 тисячах, станом на 12 січня, вже зібрано більше 23 тисяч підписів українців. До кінця збору залишилося 32 дня.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповів співавтор петиції Сергій Шум.

За його словами, РФ вкладає великі ресурси і прагне впливати на роботу офісів великих компаній, таких як Facebook чи YouTube, на своїй території. При цьому, московські офіси компаній намагаються просувати проросійські наративи блокуючи проукраїнські через ці інтернет платформи.

Це небезпечно для українських дітей та підлітків, котрі є основними користувачами соцмереж, і не мають сформованого критичного мислення. І це є бомбою уповільненої дії, котра може несподівано спрацювати за 5-10 років та зашкодить нашій державі, - каже Сергій Шум. - Також проблемою є те, що не виконується закон про державну мову, щодо мови реклами в зазначених соціальних мережах на території України.

Тож зі слів Сергія Шума, автори петиції просять президента звернутись до вищевказаних компаній щодо відкриття офісів на території України. Це дасть змогу модерувати інформаційний простір не шкодячи Україні, зменшить вплив РФ, а також буде сприяти розвитку українських креативних індустрій.

Текст петиції можете переглянути і підписатися ось тут: https://petition.president.gov.ua/petition/126642

Повне інтерв'ю із Сергієм Шумом дивіться тут: