Тисячі угорців, включно з викладачами та студентами, пройшли маршем через Будапешт у неділю, 23 жовтня, протестуючи проти політики уряду друга путіна Віктора Орбана, вимагаючи підвищення заробітної плати для вчителів і стримування інфляції, яка знижує доходи.

Про це повідомляє Reuters.

За різними підрахунками, на вулиці Будапешта могли вийти 80 тисяч людей. Акція відбулась з нагоди 66-ї річниці Угорської революції, яка була жорстоко придушена радянськими військами.

Угорці невдоволені економічною політикою Віктора Орбана. Їх обурює те, що в країні рівень інфляції виріс на 20%, тоді як Орбан обіцяв підвищити зарплати вчителям, але не зробив цього.

Протестувальники вийшли на вулиці із плакатами: "Орбане, забирайся геть" і "Немає вчителів – немає майбутнього". Також там помітили плакат із написом: "Росіяни – додому".

Учасники акції протесту вимагають освітніх реформ, підвищення зарплат для вчителів та пообіцяли і надалі виходити на пікети.

Нагадаємо, обмеження рахунків за газ і електроенергію були ключовим елементом політики Орбана, але витрати на цю схему зросли цього року через різке зростання цін на енергоносії, що обтяжило державний бюджет. Уряд був змушений скасувати ліміт для домогосподарств з високим рівнем споживання з 1 серпня.

Він має внести зміни до бюджету на 2023 рік у грудні, оскільки закон про бюджет, схвалений у липні, передбачає зростання на 4,1% наступного року, тоді як інфляція становитиме 5,2% — прогнози застаріли через різке зростання цін до двозначних цифр. Очікується, що наступного року економічне зростання сповільниться до 1%.

На початку цього місяця форинт впав до рекордно низького рівня, що змусило центральний банк екстрено підвищити процентні ставки.