У День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років 20 держав підтримало ініціативу України із забезпечення зерном країн, громадяни яких потерпають від голоду. Загальна сума, яку акумулювали для Grain from Ukraine, – вже близько 150 млн доларів.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

«Сьогодні ми провели перший Міжнародний саміт із продовольчої безпеки. Провели в Києві разом із нашими партнерами. І свідомо – саме цими днями, коли ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років», – повідомив президент.

За його словами, завдяки експортній зерновій ініціативі з трьох чорноморських портів Україна відправила на світовий ринок близько 12 мільйонів тонн продовольства у 40 країн світу. З цього обсягу більш як 2,5 млн тонн – країнам, у яких не просто дефіцит продовольства, а жорстка криза.

«У межах Продовольчої програми ООН ми допомогли країнам, у яких люди буквально голодують або на межі голоду. Це, зокрема, Ефіопія, Ємен. Також ми допомогли Сомалі й Афганістану. І це тільки початок», – зазначив Зеленський.

Президент повідомив, що сьогодні Україна офіційно оголосила про старт гуманітарноїї ініціативи Grain from Ukraine – «Зерно з України». Її підтримало понад 20 держав світу. Загальна сума, яку акумулювали для Grain from Ukraine, – вже близько 150 млн доларів.

«Євросоюз, США, Франція, Британія, Німеччина, Японія, Катар, Канада, Норвегія, Нідерланди, Фінляндія, Бельгія, Литва, Чехія, Італія, Австрія, Іспанія, Швеція, Словенія, Швейцарія та інші. Наш саміт із продовольчої безпеки підтримали понад 20 держав», – повідомив Зеленський. 
«Робота триває. Готуємо до 60 кораблів», – додав президент.

За його словами, якби не українське продовольство, то соціальну стабільність у таких регіонах, як північ Африки або Близький Схід, не вдалося б втримати.

«Саме цього хотіла Росія. Маємо – і можемо! – цього не допустити. Ми підтверджуємо, що ніколи більше голод не має використовуватися як зброя», – наголосив Зеленський.