Президент провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де обговорили ситуацію в Бахмуті та Соледарі. Україна не здасть позицій та звільнить всі свої території. росіяни ж вирішили обійти Бахмут з флангів, зосередивши зусилля на Соледарі.

Окупанти хочуть завоювати хоч щось, проте це не означає, що їх цікавлять чисто фронтові успіхи. Який інтерес переслідує наш ниций та підлий ворог у Соледарі, обговорили в етері ГІТу з політологом Олексієм Буряченко.

Американський інститут вивчення війни написав, що пригожин хоче захопити Соледар не тільки, щоб довести перевагу сили ПВК Вагнера над ЗС рф, а й отримати доступ до покладів солі та гіпсу цього населеного пункту.

«Інститут вивчення війни недооцінює насправді цю ділянку українського Донбасу: там не тільки сіль і гіпс. Пригожинські найманці не даремно лягають і кладуть штабелями цих російських призовників і зеків. Це робиться звичайно не для солі та гіпсу, ставки в Пригожина значно більші. А що там є, якщо відкрити просто геологічну карту? — там є два важливих аспекта і про це, доречі, ніхто в нашому медійному просторі не говорить — це величезні поклади сланцевого газу і там звичайно є літій, який коштує зараз величезних грошей, тому що з нього роблять акумулятори, — пояснив Буряченко та зауважив: — Знаєте, в деяких випадках це може бути навіть крутіше за алмази. Тому ми маємо розуміти, що вони, виконуючи політичні цілі, прагнуть досягнути фінансові цілі — розграбунку української землі і надр».

У підсумку Олексій зазначаив, що наше військове керівництво чудово все знає, хоча про ці аспекти й не говорять публічно. Тому насправді цей напрямок є одним із ключових, як для нас в обороні, так і для рф в атаці.

Більше дивіться у відео: