4 жовтня Державне бюро розслідувань оголосило про завершення розслідування щодо справи розгону та розстрілу учасників Революції гідності протягом 18-20 лютого 2014 року. Офіс генерального прокурора спрямував до суду обвинувальний акт стосовно екс-президента Віктора Януковича та тогочасних керівників силових відомств України. 

Чому на розслідування цієї справи пішло майже 10 років, чи можна очікувати якогось результату від судових засідань за умови відсутності головних фігурантів, які переховуються в росії та від кого залежатиме швидкість подальшого розгляду справи у суді в етері ГІТу обговорили з народним депутатом 7-8 скликань, головним військовим прокурором України (вересень 2019 - січень 2020 рр.) Віктором Чумаком.

Пан Віктор пояснив чому розслідування цієї справи зайняло майже 10 років:

«Слідство Майдану розслідувало близько 4 тисяч епізодів — це не просто одна справа, одна людина, чи з десяток людей і один епізод. Була величезна кількість епізодів, стосовно яких треба було зібрати необхідну інформацію, факти, які мають юридичне значення у справі, провести відповідні експертизи, допитати свідків. Тільки потім визначити підозрюваних у цій справі, оголосити їм підозри, провести стосовно них досудове розслідування і вже тільки потім передавати справу до суду».

До того ж він нагадав, що простіша справа, щодо вбивства під Вільнюською телевежею в Європейському союзі продовжувалась 19 років. Тому, на думку Чумака, 10 років розслідування для цієї справи є виправданими і свідчать про хороший результат.

Головні фігуранти справи такі, як: Віктор Янукович, Віталій Захарченко, Олександр Якименко Станіслав Шуляк, Павло Лєбєдєв та інші перебувають поза межами України, зокрема на території рф.

Віктор роз'яснив, якого результату можна буде домогтися в ході судового процесу за відсутності основних фігурантів:

«Ведеться заочний розгляд таких справ і це абсолютно нормально, заочно суд може розглянути. В нас по відношенню до Януковича вже відбулись суди заочно і він отримав свої вироки, наскільки я пам'ятаю, там 13 років. Питання в іншому, після набуття законної сили вироків українськими судами, всі країни, які мають з нами договори про допомогу в кримінальних справах — зобов'язані їх виконувати. Тобто вони зобов'язані затримати цих людей і екстрадувати до України, де ті мають відбувати покарання. Ці люди стають невиїзними, вони можливо зможуть поїхати в Китай, Іран, Сирію. Вони будуть сидіти в росії і все, хоча вони люблять Європу, але туди їм вже зась».

Наостанок екс-прокурор розповів від кого залежатиме подальший процес скерування до суду справи та початку її розгляду на судових засіданнях:

«Залежить від слідчих прокурорів і адвокатів, тому що там все одно у фігурантів є призначені адвокати. Вони повинні ознайомитися зі справою і тоді вона скеровуються в суд. Потім іде процедура підготовчих засідань, а тоді починається суд. Я думаю, що в даному випадку, коли немає і не буде свідомої тяганини з боку адвокатів, то протягом місяців чотирьох напевно розпочнуться судові засідання».

Докладніше дивіться у відео: