Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт №10016-д про часткове повернення документальних податкових перевірок.

Про те, на які сфери бізнесу вплине це рішення та чому його не підтримують підприємці, в етері ГІТу розповів керуючий партнер «Evrika Law» Андрій Шабельніков.

Він повідомив, що цей законопроєкт передбачає повернення податкових перевірок з 1 грудня та пояснив на які сфери це буде поширюватись:

«Зокрема, на платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва або реалізації підакцизної продукції, наприклад, алкоголю й табаку. Також тих, хто здійснює діяльність у сфері азартних ігор; хто надає фінансові платіжні послуги; нерезидентів, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи і постійні представництва та інших платників податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають ризиковим критеріям, зазначеним в законопроєкті».

Шабельников зазначив, що бізнесу не подобається збільшення податкового тиску та виразив свою думку стосовно цього:

«Оцей останній пункт, дає широкі можливості податківцям впливати на бізнес, що в умовах військового стану неправильно».

Наостанок він додав, що влада робить такий крок через зобов'язання перед європейськими партнерами, оскільки зараз наша економіка фінансується дотаціями ЄС і з часом це припиниться. З огляду на це виникає потреба у пошуку власних коштів, проте за рахунок здійснення податкового тиску, — як зауважив бізнесмен, — ніколи не вдавалось реанімувати економіку.

Детальніше про цей законопроєкт дивіться у ВІДЕО: