Кабмін на позачерговому засіданні вирішив призначити директором НАБУ Семена Кривоноса, який до цього був головою ДІАМ.

Як може вплинути нове призначення очільника НАБУ на систему, яких кандидатів обрала комісія, в чому були проблеми в проведенні конкурсу, кого можуть призначити заступниками Кривоноса, які критерії враховувались при виборі кандидатів, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла юристка, заступниця виконавчого директора ЦПК Олена Щербан.

«Призначений вже директор НАБУ — це Семен Кривонос. Остання з його посад це керівник Державної інспекції архітектури та містобудування. Насправді комісія відібрала трьох кандидатів і запропонувала уряду на вибір з цих трьох одного. Уряд обрав саме Кривоноса», — розповіла Олена.

З її слів, питання виникають, як до кандидатів, яких обрала комісія, так і до самого Кривоноса, оскільки під час аналізу інформації про нього стало відомо, що він має багато політичних зв'язків в системі.

В підсумку вона зазначила:

«В самій процедурі, яку визначила комісія було декілька, на наш погляд, помилок і проблем, зокрема проблема в законодавчому регулюванні. Сам факт того, що комісія мала обрати не одного переможця конкурсу, а цілих трьох — із чим уряду надавався власне вибір. Треба розуміти, що цей процес, коли коли комісія запропонувала цю трійку і в уряду є час для того, щоб спробувати домовитися, взяти якісь обіцянки лояльності по будь-кому з цієї трійки — це вже сам по собі був ризик. Дуже важливо було, щоб всі три кандидати були максимально незалежними, але цього не відбулося. Тому ми не знаємо чи такі домовленості відбувались, чи ні і чи давав пан Кривонос якісь обіцянки лояльності».