9 лютого 2024 року почалася друга хвиля блокади україно-польського кордону, а також розсипали збіжжя, зламавши один з вантажних вагонів.

Про те, як польська влада мала б реагувати на блокаду фермерами українського кордону, розповів в етері ГІТу Андрій Куцик, доктор філософії, магістр Східних студій Варшавського університету, дослідник в Інституті досліджень Європейської політики.

Читайте також: «Це дзеркальна акція протесту», — Віталій Коценко розповів про ситуацію на кордоні у пунктах пропуску на Львівщині. ВІДЕО

За його словами, польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський має, як мінімум, просити вибачення перед українцями за розсипане збіжжя.

Нагадаємо: Поляки заблокували залізничну гілку від волинського пункту пропуску «Володимир-Волинський — Грубешів». ВІДЕО

«Я маю сподівання, що польський міністр проситиме вибачення за висипане в черговий раз українське зерно. Збіжжя в Україні збирається на мінних полях, тому це питання є життєво важливим», — каже доктор філософії.

Чоловік переконаний, що інцидент, коли польські протестувальники зривали пломби з українських фур та висипали зерно мав би бути прикрим виключенням, а не ситуацією, яка повторюється.

«Якщо дивитись на ситуацію з протестами у політичній площині, то ми бачимо, що у Польщі знову за місяць будуть відбуватись вибори й через пів року — ще одні, тому важливі усі питання, які виносяться в медіа. Україна з транзитом зерна, на жаль, в центрі цих політичних ігор і це дуже боляче», — розповів пан Андрій.

Як повідомив гість, з польської сторони спостерігається повна бездіяльність влади над цією ситуацією.

«Ми бачили бездіяльність колишньої влади Польщі щодо цієї теми та на жаль, у цугцвангу (ситуація, коли будь-який хід веде до погіршення становища, — ред.) опинились і теперішні політики при владі», — додає магістр Східних студій.

Як зазначає чоловік, польська влада зараз зайняла позицію певного маневрування в медійному просторі, а зі сторони України це виглядає як бездіяльність. Проте, насправді це намагання пережити період виборів і знову потім намагатись врегулювати питання з фермерами.

Міністр розповів, скільки зерна Україна перевозить транзитом через Польщу