3 квітня Верховний суд вперше ухвалив рішення, яким визнав законним перехід релігійної громади села Калинівка Житомирської області з УПЦ МП до ПЦУ.

Деталями щодо того, чим визначна ця справа та як московський патріархат за допомогою судової тяганини намагається перешкоджати переходу парафій до ПЦУ, в етері Громадського інтерактивного телебачення поділилась журналістка Ярослава Міщенко.

За її словами, після надання Томосу, коли розпочалась перша хвиля переходів парафій, московський патріархат виробив стратегію спротиву у вигляді судових воєн.

«Тобто, навіть, якщо парафіяни переходили одностайно або без настоятеля, починався оцей судовий терор. Це була масована атака, коли вони брали одного-двох незадоволених, давали юриста й парафія, яка перейшла з бездоганним порядком і за перехід проголосували щонайменше дві третини села — замість того, щоб розбудовувати своє життя, мала ходити по інстанціях», — розповідає пані Ярослава та додає, що часто витрати внаслідок тяганини лягали на ту ж громаду.

З її слів, це не перший виграш парафії ПЦУ у суді, але цей випадок особливий.

«Оце судове рішення знаменне тим, що воно знімає юридичну двозначність з усіх трьох пунктів, на яких базуються юридичні притензії московського патріархату», — каже журналістка.

Підсумовуючи, Ярослава Міщенко зазначає, що рішення Верховного суду у цій справі дає надію іншим парафіям, які також зіштовхнулися із судовим терором з боку УПЦ МП.