"Вугільна промисловість в Україні – основа нашої енергетичної безпеки", – так наголосив Денис Шмигаль у Луцьку на брифінгу просто неба.

Коли було спокійно в Україні, ми, може, на це не так звертали увагу, але тепер, коли бачимо дефіцит вугілля, важливо нагадати. Ми не говоримо про закриття шахт завтра. Кожна шахта має свій життєвий цикл. За нашою стратегією трансформації вугільних регіонів, не раніше 2050 року настане кінець у вугільній галузі України. Хто буде обслуговувати шахту після закриття, як буде розвиватися "соціалка" в тих містах – це конкретні питання, розв'язок яких ми закладаємо в стратегію, але конкретно про це розповість профільний міністр. Дочекаймося, поки він прийме офіційні рішення. У нас понад 18,5 млрд кубів газу в наших сховищах, чого абсолютно достатньо для спокійного проходження опалювального сезону цього року.

БІЛЬШЕ ДО ТЕМИ:   А, може, ну ті шахти на Волині? ВІДЕО

Під час форуму "Україна 30. Економіка без олігархів" Шмигаль про шахти казав подібне, більшу увагу звернувши на факт відеоконференції з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини щодо реформування вугільного сектору та трансформації вугледобувних регіонів. У грудні 2020 перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець зазначила, що "відповідно до проєкту Концепції трансформації вугільної галузі, усі збиткові шахти України закриють протягом 10 років, а в найближчі роки мінімізують дотування вугільних підприємств із бюджету; Україна планує до 2070 року повністю відмовитися від викопних видів палива". Куратор вугільної реформи Максим Немчинов припускав, що від 15 до 20 державних шахт не зможуть знайти приватних інвесторів і їх закриють. Шахти, які розглядаються для інтеграції з «Центренерго» — це шахти «Львіввугілля» та «Добропіллявугілля». Можливо, не в повному складі, але більшість з них. До перспективних шахт можна віднести і шахти «Селидіввугілля» і «Мирноградвугілля», декілька шахт «Первомайськвугілля» та «Лисичанськвугілля». Однак, все це буде визначатися більш детально на підставі аудиту.

У січні-вересні в Україні видобуто 21,816 млн тонн вугілля, що на 6,5% перевищує плановий показник видобутку. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року видобуток вугілля збільшився на 787,8 тис. тонн.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що 80% виручки від вугілля на шахтах має йти на виплату заробітних плат гірникам. Він доручив міністру розібратися з порушенням директорами шахт цього правила. Про це він заявив 27 жовтня на пресбрифінгу під час робочої поїздки на Донеччину.