Благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса» виграла суд у керівника Волинської обласної громадської організації «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитра Глазунова.

Про це в ефірі ГІТу розповів Федір Кошель, голова правління ЧБО «Муніципальна лікарняна каса».

За словами Кошеля, у зв’язку з реформою медицини і ухваленням закону про державні гарантії медичні заклади перейшли у ранг підприємств, тепер вони можуть надавати платні послуги, тож потреба у благодійних лікарняних організаціях відпала по всій Україні.

Але протягом діяльності таких фондів, особливо в останні роки, дуже часто можна було почути звинувачення в зловживаннях і, зокрема, щодо «Муніципальної лікарняної каси» від Дмитра Глазунова з «Волинської обласної лікарняної каси».

Федір Кошель стверджує, що очолювана ним благодійна організація виграла судову справу проти Глазунова, і той навіть сплатив усі судові збори. Але Галзунов, за словами Кошеля, «специфічна людина».

«Ми справу виграли. Дмитро Глазунов – це специфічна людина. Не буду давати його характеристику з лікарської сторони його особистості. Справу ми виграли, звичайно, сто процентів. Тут питань немає, і він сплатив усі судові збори і все інше. Ну, правда, він піднімає це питання. Це його право як людини. Він теж десь хоче світитися як людина і проявити себе. В кожного є свої особливості характеру», – коментує Кошель.

Щодо закидів Глазунова керівник Муніципальної лікарняної каси каже:

«Які могли бути зловживання?! Коли копійка, яка вже пройшла через квитанцію, через термінал – це вже копійка ну дуже прозора. Її вже перед усіма органами видно, і тут не можна нічого сховати і переховати, і все інше. І тим більше, 95% коштів які зароблялися, залучалися в лікарні – вони йшли на лікарню і 5 відсотків йшло на адміністрування. По інших закладах, де надходження були менші, ну 7 відсотків залишалося для адміністрування, а 93 йшли на ті лікувальні заклади. Так що була дуже прозора схема, хоча, згідно із законом про благодійність, можна було 20% залишати для своїх потреб, але ми цим не користувалися, бо ми створювалися, щоб підтримати лікувальні заклади. І це нам вдалося. І тому це все прозоро. І от в межах тих 5%, а в інших закладах 7%, ми забезпечували свою діяльність, тому що треба було людям трошки заплатити, які займалися. Потім за термінали треба платити було. Ну все як отримано – все прозоро, все нормально. З правоохоронними органами ніяких проблем у нас не було».

Нагадаємо, Луцький міський голова Ігор Поліщук доручив начальнику управління охорони здоров’я припинити співпрацю з Муніципальною лікарняною касою.

Коментуючи цю заяву, Федір Кошель повідомив, що у благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса» є договір із управлінням охорони здоров’я Луцької міської ради, який діє до 31 липня. Тому виселити правління цієї структури з приміщення управління до цього часу неможливо.