росія має неабияке бажання і вже давно планує здійснити наступ з території Білорусі на північ України, але можливості противника сьогодні є обмеженими. 

Таку думку в ефірі ГІТу висловив військовий експерт Сергій Грабський

Як інформувало Головне управління розвідки Міноборони, наразі на території Білорусі відсутнє ударне угруповання, яке може виконати подібні задачі. Погоджується з цим твердженням й Сергій Грабський, але в той же час наголошує, що противник з квітня місяця веде серйозну підготовку для завдання ударів по території України саме з білоруського напрямку.

Експерт зазначає, що є ще кілька факторів, який наразі стримують наступ з території Білорусі. Йдеться про готовність ЗСУ протистояти противнику, насиченість прикордонних територій мінними полями, інженерними загородженнями і специфіку території.

Ми знаємо наскільки вузькими є дороги, які ведуть з Білорусі до України. Їхня пропускна здатність трохи обмежена. На цій дорозі може виїхати один танк, а інші будуть їхати за ним. Знищення цього танку зупиняє всю колону, незалежно від того, скільки військ було зосереджено на білоруській території, – каже він. 

Наразі вірогідність повномасштабного вторгнення з території Білорусі на північ України (а йдеться першочергово про Волинську, Рівненську, Житомирську області) є дуже малою, підкреслює експерт.

Наголошую, що противник нарощує своє угрупування, ми спостерігаємо переміщення техніки противника на розвантажувальні станції у Вітебській області, поблизу Барановичів, розгортаються додаткові тренувальні центри, де поки що проводиться навчання підрозділів, які потім перекидають у зону бойових дій. Але прямої загрози сьогодні, наступного тижня чи протягом двох наступних тижнів щодо вторгнення з території Білорусі сухопутних ударних угрупувань поки немає, – підсумовує Грабський.