Після нещодавнього повідомлення про проведення перевірки так званої бойової готовності війська, білоруси перемістились на кордони з Волинню та Литвою.

Чи дійсно наважиться білорусь перейти наш кордон та вступити у війну, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з військовим експертом Петром Черником.

«білорусь таки перебуває у стані війни з Україною. Нагадаємо, що і по вашому рідному Луцьку, і по моєму рідному Львову наносяться важкі ракетні удари з території білорусі. Це війна, як би її не називали. Плюс нагадаємо, що на початку цієї війни особливо у бік Києва та Чорнобильської зони з їхнього боку таки зайшов великий контингент, який потім вийшов», — зауважив Петро.

Відносно переходу нашого кордону та повноцінного наступу білорусами він сказав:

«До такого сценарію нам усім в обов’язковому порядку потрібно готуватися. Тому, як казав великий китайський майстер Сунь-Цзи: “Не треба чекати, що ворог не нападе — він нападе в обов’язковому порядку. Треба зробити все можливе, щоб ціна для нього була неприйнятною”. Так от у частині неприйнятності зроблено абсолютно усе можливе. Ви прекрасно знаєте, що Волинь захищена величезною кількістю і мережею лісів. Там всього-на-всього дві великі дороги, якщо вони зважаться тими дорогами іти, то як працювати на них з допомогою протитанкових комплексів, ми навчились ще на початку цієї війни. Те саме стосується і напрямку Київщини. Якщо вони і підуть, то їм буде непереливки. В частині фортифікацій ми створили нову лінію Мажино чи нову лінію Маннергейма, і то кратно краще, ніж вони виглядали свого часу в своїх країнах».

Проте Черник наголосив в кінці, що недооцінювати противника не можна:

«Він може вдатися до будь-якого відчайдушного кроку. Однак на мій погляд, я не проглядаю зараз більш-менш якогось серйозного угруповання, яке могло б нам дійсно зашкодити по-справжньому. Там до 15 тисяч особового складу — це 3 механізовані бригади або одна повноцінна дивізія на кордон у тисячу кілометрів — це ніщо. Чи може цей галас здійнятись і вони можуть спробувати? — можуть, але упевнений на 100%, що атака буде відбита за будь-яких обставин, а на цю хвилину це класична ІПСО».