Угорщина заблокувала 7-й транш допомоги ЄС на озброєння для України.

Про це повідомив кореспонденту польського видання RMF FM у Брюсселі високопоставлений дипломат ЄС.

Йдеться про півмільярда євро з т. зв. Європейського фонду миру, з якого країни ЄС із початку війни фінансують летальне озброєння та засоби захисту для України.

Повідомляють, що країни Євросоюзу тиснутимуть на Будапешт у понеділок під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС. Досі Угорщина, яка сама не надсилає зброї Україні, утримувалася від голосування при ухваленні рішень щодо наступних траншів допомоги і не блокувала цю підтримку.

Угорське вето тепер викликає ще більше обурення серед дипломатів ЄС, оскільки воно не має жодного виправдання, окрім того, що воно надає перевагу росії.

Проте в ЄС також є план Б. Як у випадку, коли на початку грудня Угорщина заблокувала 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні. Тоді ЄС ухвалив законодавчий акт, який дає змогу доставляти цю допомогу в обхід Угорщини. Цього було достатньо, щоб Угорщина поступилася, і врешті 27 країн змогли прийняти пакет допомоги.

Тож якщо Будапешт не відмовиться від збройової підтримки України, ЄС може ухвалити таке рішення і в 26 країнах, припускають дипломати в Брюсселі.

Невеликій, проросійській державі, яка має винятки з усіх санкцій, важко диктувати позицію всьому ЄС, сказав дипломат ЄС.

«Угорщина викликає ще більше роздратування, оскільки вона хоче виключити кількох російських олігархів із чорного списку санкцій ЄС, не надавши жодного обґрунтування. Це все одно, що просити амністію для засудженого, тому що ті, хто в чорному списку, є в ньому, тому що є докази», – каже дипломат ЄС.

Бюджет Європейського фонду миру, 7-й транш якого на озброєння для України блокує Угорщина, становить 5,6 млрд євро. Цього року його було збільшено на 2 млрд євро в грудні з можливістю ще одного збільшення майже до 11 млрд євро.