За рік у Луцьку зросли тарифи на проїзд у маршрутках, на водопостачання і водовідведення, на опалення і гарячу воду, тепер ось хочуть збільшити на вивезення сміття. Тим часом зарплата Луцького міського голови Ігоря Поліщука збільшилася утричі.

* * *

У Луцьку з 21 жовтня підняли вартість проїзду в маршрутках. На 33 відсотки – з 6-ти до 8-ми гривень. Аргументували це рішення зменшенням на 30,3 відсотка чисельності перевезених пасажирів, порівняно з 2018 роком.

Хоча, як заявила одна із власників підприємства-перевізника «Санрайз» Олена Голєва, із 6 гривень, які лучани платили за проїзд, до перевізника потрапляло максимум 4 гривні 70 копійок, решту – 1 гривню 30 копійок – забирав собі посередник – підприємство «Сіті-кард».

«Сьогодні, коли йде підвищення тарифу до 8 гривень, ви маєте розуміти, що через корупційну систему «Сіті-кард» до перевізника дійде максимум 6,50. Тобто якщо би сьогодні не було «Сіті-кард», абсолютно спокійно тариф міг бути 6,50, і перевізники отримували б те саме, що вони будуть отримувати після введення тарифу 8 гривень», – каже Голєва.

Але тим у міській раді, хто завів, прикриваючись електронним квитком, посередника – турецько-модовську фірму «Сіті-кард», до проблем лучан і перевізників байдуже. Їм головне – допомогти заробляти на лучанах своїм потрібним людям.

Луцька міська рада ще не оголосила конкурс на перевезення, а мер Поліщук уже вихваляв у фейсбуці автобуси МАН, привезені в Луцьк нещодавно створеною фірмою «Бест ленад груп». Приватною фірмою. Він що, на зарплаті у приватників? Чи на зарплаті в лучан?

Як і планували «рішали» у міськраді, «Бест ленад груп» виграла конкурси на перевезення на маршрутах №12, 24 і 32. Бо умови проведення конкурсу виписали саме під неї: автобуси мають бути з екологічним стандартом Євро-5.

А поки не провели конкурси, МАНи пустили на маршрути №23 і 23-А. Спеціально для цього маршрути підкоригували, щоб був більший пасажиропотік і щоб фірма могла заробити. Та згодом, коли МАНи перейшли на маршрути №12, 24 і 32, два маршрути – №23 і №23-а – ліквідували.

Автобуси «Бест ленад груп» на вигляд справді непогані. І байдуже, що вони списані з європейських маршрутів. Хто не знає, скажу, що в Європі не допускають до регулярних перевезень автобуси, старші за 10 років. Та й це не головне.

Щойно МАНи запустили, частина з них кудись поділася. Директорка фірми пояснювала: поїхали в Одесу на пересертифікацію. На маршрутах їх замінили ще старішими автобусами – «Рено Трейсер» та «Ірісбус Кароза».

Лучани почали обурюватися, і їх зняли з рейсів. Натомість запустили МАНи вже іншого перевізника – «Преміум-сервіс». 

Наприкінці жовтня «Бест ленад груп» пригнало до Луцька 22 інші автобуси – нідерландського виробника VDL. Уже на дизелі, а не на газі, як МАНи.

Про них мер писав у своєму фейсбуці двічі: 12 жовтня, коли їх щойно купили (і як же Поліщук про це дізнався?), і 27 жовтня – коли вони вже прибули до Луцька.

Ігор Поліщук поспішив сповістити, що автобуси VDL вийдуть на автобусні маршрути Луцька в листопаді.

Ще одна фірма, яка зайшла на ринок пасажирських перевезень у Луцьку – ТОВ «Преміум-сервіс». Підприємство на Волині працює давно – возить робітників на завод «Кромберг і Шуберт». Аж тут вирішило взяти участь у перевезенні лучан за маршрутами.

А Поліщук тут як тут.

Знову пише про нового перевізника, який готується до роботи в Луцьку. Вже спеціально пригнав з-за кордону автобуси – МАНи та «Ван Хули». Теж із дизельними двигунами.

Саме фірма «Преміум-сервіс» запустила у вересні на два маршрути, які виграло «Бест ленад груп», три автобуси. Братня допомога дружньому колгоспу, так би мовити.

«Преміум-сервіс» наразі виграв тендер тільки на один маршрут – №30. На ньому їздять автобуси «Ван Хул» 2008 року випуску.

Чому ж так піарить мер Поліщук цього приватного перевізника? Чи не тому, що його власник – Микола Господарик – депутат Підгайцівської сільської ради від партії «За майбутнє»?

От і маємо: два підприємства виграли тендери на чотири маршрути, автобусів стало менше (бо вони мають більшу пасажиромісткість), і чекати їх потрібно довше. Не раз і не два ці супер-пупер-перевізники зривали графіки, на що постійно скаржились лучани. А їм можна – то ж свої!

Зате платимо тепер за проїзд не 6, як раніше, а 8 гривень.

* * *

З 1 жовтня у Луцьку зросли ціни на тепло і гарячу воду.

«Якщо ми говоримо про «Луцьктепло» і про населення, це зростання буде невеликим. Воно буде до 10 відсотків лише, зростання тарифів», – заявив Ігор Поліщук в ефірі місцевого телеканалу.

Це до 10-ти відсотків на котельнях, в яких встановлені індивідуальні теплові пункти або ж там, де системи індивідуального опалення. На всіх інших підвищення становить 11,7, а то й навіть 14,8 відсотка.

Міський голова скромно замовчує, що це друге підвищення за рік. Перше відбулося 1 лютого. Тоді тарифи на тепло і гарячу воду зросли в середньому на третину.

Отож, протягом року вартість опалення і гарячої води в Луцьку підняли щонайменше на 46 відсотків.

* * *

Нове підвищення, яким цими днями ощасливила нас влада Луцька – намір збільшити удвічі плату за вивезення сміття.

Зараз тариф становить 16,43 гривні на місяць з людини для мешканців багатоквартирних будинків і 18 з половиною гривень для мешканців приватного сектору. А після підвищення з кожного мешканця братимуть по 30 гривень на місяць.

Бо, бачте, тариф не підвищували з 2018 року, а комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс» щороку має близько 1 мільйона збитків.

І як не згадати, що з 1 січня Луцьк платить за холодну воду і каналізацію на 20 відсотків більше, ніж торік.

Ще раз.

За рік вартість холодного водопостачання і водовідведення зросла на 20 відсотків.

Вартість проїзду в маршрутках зросла на 33 відсотки.

Вартість опалення і гарячого водопостачання зросла на 46 відсотків.

Вартість вивезення твердих побутових відходів хочуть збільшити і зібльшать (будьте певні) удвічі.

Скажіть, чи є в Луцьку людина, яка може похвалитися тим, що її доходи з 2018 року зросли удвічі? Чи за останній рік – від 20 до 46 відсотків?

Ми знайшли цю людину.

Рік тому 14 відсотків дорослих лучан обрали нам міським головою того, на кого вказав Ігор Палиця.

Це Ігор Ігорович Поліщук.

У 2020 році на посаді радника міського голови Ігор Поліщук отримував в середньому 29,5 тисячі гривень за місяць.

За 5 місяців 2021 року вже на посаді мера він мав із надбавками і преміями в середньому 77 тисяч гривень, а за перше півріччя – 82 тисячі 833 гривні на місяць.

За підсумками восьми місяців робота міського голови Луцька для лучан вже обходилася в середньому у 93 тисячі 35 гривень на місяць.

Тобто доходи Поліщука за рік зросли утричі.

За рівнем оплати праці мер Луцька – на третьому місці в Україні, після міський голів Запоріжжя і Тернополя.

На посаді міського голови у 2021 році Ігор Поліщук отримав більше грошей, ніж мер Києва Віталій Кличко і мер Львова Андрій Садовий.

Ігор Ігорович не тільки отримував зарплату, надбавки і премії, а навіть брав собі преміальні до державних свят. Так, скажімо до Дня Незалежності йому виплатили 3 тисячі гривень премії.

Тим часом у Луцьку провалено програми заміни обладнання на каналізаційно-насосних станціях і модернізації обладнання на 24 центральних теплових пунктах. Лучани чекають – не дочекаються 17-ти нових тролейбусів

Зате у ремонт проспекту Волі вже закопали 62 з половиною мільйони гривень. І це ще не кінець – наступного року планують закопати ще 31 мільйон.

23 мільйони закопують у ремонт площі Героїв Майдану, що біля РАЦСу, 28 мільйонів – у не надто нагальний ремонт проспекту Соборності.

Якби ці гроші витратили на модернізацію обладнання на КНС, будівництво альтернативної застарілій і енергоємкій котельні на Карбишева, організацію роздільного збору сміття, співфінансування програми оновлення у місті електротранспорту, то й тарифи вдалося би втримати.

Але це був би зовсім інший поліщук.