За кандидатом на посаду голови Державного агентства лісових ресурсів Володимирем Бондарем тягнеться шлейф скандалів у період його керівництва лісовою галуззю.

Про це з посиланням на «Вести» повідомляє «Delo».

Нагадаємо, головою Державного агентства лісових ресурсів можуть призначити його колишнього керівника, а нині депутата Волинської облради від партії «За майбутнє» Володимира Бондаря.

У процесі проведення конкурсу за результатами співбесіди Бондар став найбільш рейтинговим кандидатом. Тим часом за кандидатом тягнеться шлейф скандалів, пише видання.

«Під час роботи Бондаря Україна прославилася на весь світ як один з головних постачальників нелегальної деревини на міжнародний ринок. Згідно з дослідженням британської неурядової організації Earthsight, експорт лісу з України в ЄС в 2017-му перевищив позначку в мільярд євро. 40% цього лісу було вирубано або продано незаконно», – йдеться у статті.

Великого розмаху зловживання за часів Бондаря досягли в Харківській, Запорізькій і Житомирській областях.

«Згадаймо тільки справи «чорних лісорубів» у Харківській області, якими керував директор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса. Задокументовані збитки державі сягають сотень мільйонів гривень. Роль Бондаря у справі Сиси була в призначенні підконтрольних останньому керівників державних лісових підприємств. Після таких призначень «чорні лісоруби» в буквальному сенсі викошували ділову деревину, легалізували її через фіктивні господарські операції на тих же лісгоспах і реалізовували вже офіційно своїм же фіктивним фірмам. З «чорними лісорубами» Харківщини Бондаря пов'язують в тому числі сімейні зв'язки. Як стверджують в групі «Зелені захисники України», Олексій Марущак, племінник Бондаря, працював у Васищевському лісництві і займався вирубкою лісів на цій території. Одночасно під його дахом відбувався видобуток піску на території лісництва», – повідомляють «Вести».

Видання зазначає, що Бондаря називали «лісовим гаманцем» ексгенпрокурора Юрія Луценка і що нібито агентство Бондаря створило сприятливі умови для бізнеса сина Луценка – Олександра:

«Підприємства з орбіти Саші Луценко скуповували лісоматеріали і деревне вугілля у ФОП. Ці матеріали були отримані шляхом незаконних рубок або їх продавали лісгоспи під виглядом сировини, щоб уникнути аукціонів, передбачених для кругляка», – розповідає ЗМІ.

Величезний розмах корупції за часів Бондаря став можливим внаслідок скасування під час його роботи прозорого механізму продажу деревини лісгоспами.

«Порядок продажу необробленої деревини було встановлено наказом Держлісагентства №42 від 19 лютого 2007-го. Наказ був скасований сумнозвісним Окружним адмінсудом Києва 1 березня 2018 року за скаргою ТОВ «Волинь-Еко-Прод». Компанію заснував у листопаді 2017-го Віктор Сироватка, який працює директором у Ігоря Швеця – бізнес-партнера Світлани Бондар, дружини нашого головного героя. Як результат, із 2018-го реалізація сировини велась в «ручному» режимі за вказівками особисто керівника агентства Бондаря», – йдеться в публікації.

За даними видання, «фаворит» конкурсу нібито вже зробив «вояж по регіонах» і під час зустрічей із бізнесом натякав на дружні стосунки з людьми з Офісу президента.

«3 серпня детективи НАБУ затримали підлеглого Бондаря – Віктора Сису. Що ж виходить – Сису за ґрати, а його шефа – в крісло голови Держлісагентства?!» – резюмує видання.