Через нестачу кисню в медзакладах керівництво Волинської області скликало термінову нараду з керівниками ковідних лікарень у Луцьку.

Її в четвер, 1 квітня, провів голова ОДА Юрій Погуляйко за участі керівництва обласної ради та керівників відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, інформує пресслужба ВОДА.

Погуляйко зазначив, що коронавірусним хворим нічого не загрожує і усі, хто потребує кисневої терапії, її отримують.

Так, днями керівництво обласної інфекційної лікарні повідомило управління охорони здоров’я облдержадміністрації про те, що є затримка із централізованим постачанням кисню.

Як з’ясувалося, ситуація виникла через форс-мажорні обставини на львівському заводі виробництва кисню, де сталася аварія. Через це виробництво впало на 50%. До слова, зазначений завод забезпечує киснем 12 західних областей, у яких також через це затримки.

Дізнавшись про те, що у лікарнях Волині може виникнути проблема із забезпечення киснем, управління охорони здоров’я облдержадміністрації ухвалило рішення про переведення хворих, які потребують стаціонарного киснезабезпечення, у інші ковідні медзаклади.

Тож така ситуація мала місце через форс-мажорні обставини на заводі з виробництва кисню, яких в Україні є кілька. І один із них, де закуповують кисень волинські медзаклади, – у Львівській області.

«У нас, крім обласної інфекційної лікарні, в області є ще 18 закладів, що надають допомогу хворим на COVID-19, та мають централізований кисень. Вони усі здатні на сьогодні забезпечити усіх, хто цього потребує, киснем. Також інформація про смерть пацієнта при перевезенні – неправда. Такого не було. Це можуть підтвердити головні лікарі лікарень. Усі переведені хворі з інфекційної лікарні, що потребували стаціонарного кисню, ще у вівторок були перевезені по інших медзакладах і не було ніяких проблем», – сказав заступник голови ОДА Ігор Чуліпа.

Нагадаємо, у четвер, 1 квітня, до ГІТу звернувся лучанин Микола, який повідомив про те, що у Волинській обласній інфекційній лікарні закінчився кисень для хворих на коронавірус. Кисневозалежних хворих евакуйовують у «ковідний госпіталь», що в Боголюбах. Одного з пацієнтів – його батька не встигли довезти до реанімації. Кисень закінчився у ліфті. 56-річного чоловіка реанімували, після чого він втрапив у стан коми. Пізніше повідомили про його смерть.

За словами Чуліпи, обласна інфекційна лікарня забезпечена достатньою кількістю кисневих балонів на випадок того, якщо хтось потребуватиме апарату ШВЛ.

Також, як повідомив Ігор Чуліпа, на сьогодні є домовленість із керівництвом заводу, що поставка кисню на Волинь буде вже вранці у п’ятницю, 2 квітня.

Юрій Погуляйко наголосив, що у майбутньому необхідно передбачати такі обставини і домовлятися про поставку кисню й з іншими регіонами.