Слуги народу просувають новий законопроект 9664, що дозволить приватизацію всіх українських узбереж.

Чим загрожує затвердження цього законопроекту, як та попри що його просувають, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла громадська діячка Ірина Федорів.

В Україні давно існує проблема незаконної забудови на узбережжях, проте тепер законопроект, авторкою якого стала Олена Шуляк, може дозволити приватизацію узбережжя річок, озер та моря, що призведе до подальшої забудови та обмеження доступу звичайним українцям.

Зі слів Ірини, законопроект був розкритикований не лише громадським сектором та журналістами, а й не підтриманий комітетом з питань екології.

Федорів пояснила про що йдеться:

«У нас є моря, річки, озера і є прибережні смуги. Станом на зараз ці прибережні смуги можуть належати державі або перебувати у комунальній власності та не можуть — у приватній. Пані Шуляк під видом такої реформаторки, яка має вирішити нарешті питання з портами в Україні, прописала законопроект, тільки не про морські порти, а про весь водний фонд України. Тобто про озера, річки і, звичайно, хочуть зробити так, як зі славнозвісною містобудівною реформою: забудовники могли все будувати і ні з ким не узгоджувати».

Громадська діячка зазначила, що це призведе до реальної забудови підходів до води, а так, як це народне багатство, його не дають під забудову.

«Ще гірше, що через те, що вони граються з визначеннями в законі можуть узаконювати і намиви. Тобто, якщо ми таке дозволим, то кожен собі захоче біля берега намити якісь 10-20 соток, а намиви впливають погано не лише на екологію — людям може підтопити хати, обвалити берег. Потім те, що настали, можна буде узаконювати — це буде просто тотальна анархія, кожен захоче собі якусь ділянку землі при воді», — підсумувала пані Ірина.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. «За» законопроект, який викликав рішучий спротив в Асоціація міст України (АМУ), проголосували 228 народних депутатів. Ініціаторкою законопроекту була Олена Шуляк.

На бюрократичному рівні законопроект піддали нищівній критиці у Головному юридичному управлінні Верховної Ради. Парламентські юристи прямо вказали, що «положення законопроекту не узгоджуються з нормами Конституції та законів України».

Більше про цю ситуацію, дивіться у відео: