Законопроект 9664 спричинив чергове обурення суспільства й держструктур та загрожує спричинити повальну забудову узбережжя водойм. Проте законопроект пані Шуляк продовжує висуватись на розгляд.

Як Олена Шуляк просуває цей законопроект, чим загрожує його введення та кому це буде вигідно, в етері ГІТу обговорили з громадською діячкою Іриною Федорів.

Пані Ірина розповіла, що у Верховному суді верховної палати є хороша практика, коли завдяки позовам прокурорів повертаються ділянки у власністьлл держави або місцевої громади. Проте шляхом затвердження такого законопроекту готується законодавчий плацдарм аби поламати успішну практику Верховного суду.

Діячка пояснила, кому це буде вигідно:

«Якщо це стане можливо узаконити, то однозначно це не на користь вам, мені, це на користь тих одиниць, які захотіли отримати доступ до ресурсів, які належать всім нам».

Федорів зазначила, що Міністерство екології надало свої зауваження, Державне водне агенство — свої, Головне науково-експертне управління ВРУ — також, законопроект гостро розкритикований.

«Тут цікава ситуація, коли Шуляк говорить про порти і логістику, то її законопроект мав би потрапити на транспортний комітет. Тому що транспортний комітет — про порти і логістику, а так випадково сталося, що її законопроект потрапив на її ж комітет, де вона має більше впливу, аби отримати голоси колег», — звернула увагу громадська діячка.

Законопроект вже пройшов два підкомітети і його готуватимуть на засідання комітету.

Підсумовуючи вона сказала, що законопроект пропонували на розгляд у порядку денному без висновків Національного агенства із запобігання корупції. Після зауваження, Шуляк таки подала його на розгляд і тепер очікуються висновки структури. Проте голова «Слуги народу» продовжила наполягати на розгляді без висновків НАЗК та прискорюючи ситуацію подібно до процесу розгляду, свого часу, містобудівної реформи.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. «За» законопроект, який викликав рішучий спротив в Асоціація міст України (АМУ), проголосували 228 народних депутатів. Ініціаторкою законопроекту була Олена Шуляк.

На бюрократичному рівні законопроект піддали нищівній критиці у Головному юридичному управлінні Верховної Ради. Парламентські юристи прямо вказали, що «положення законопроекту не узгоджуються з нормами Конституції та законів України».

Більше про скандальний законопроект дивіться у відео: