Під час капітального ремонту площі Героїв Майдану в Луцьку знесуть основу під пам’ятник Степану Бандері.

Про це в ефірі Громадського Інтерактивного Телебачення повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк.

«За проєктом, там не має бути пам’ятника Степану Бандері. Там є передпроєктні рішення – там має бути велика гарна територія, яка буде озеленена з правого і лівого боку. Будуть відповідне освітлення, малі архітектурні форми, тобто лавочки, якісь там різні декоративні елементи. Тобто вона має стати окрасою міста Луцька», – зазначив Осіюк.

На запитання ведучої, куди ж подінуть уже встановлений п’єдестал під пам’ятник, директор департаменту ЖКГ не дав прямої відповіді.

«Мені тяжко сказати. Мабуть, архітектурною радою, відповідними компетентними керівниками, істориками, культурознавцями та іншими людьми буде прийняте відповідне рішення, де цей п’єдестал має бути розміщений», – сказав Микола Осіюк.

Дивіться на відео з 4:06 хв.


Нагадаємо, на капітальний ремонт площі Героїв Майдану в Луцьку передбачили 23 мільйони 800 тисяч гривень. З них 10 мільйонів – субвенція державного бюджету, так званий «депутатський соцеконом».

Оголошену 12 травня департаметом ЖКГ Луцькради спрощену закупівлю виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт площі Героїв Майдану скасували 18 червня через порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Незважаючи на те, що проєкту капітального ремонту досі немає, 12 червня Луцький міський голова Ігор Поліщук заявив:

«Ми замовили дуже гарний проєкт, який опублікуємо згодом. Скажу лише, що на території площі передбачили величезну кількість озеленення, зону для проведення масових заходів, буде відпочинкова зона-сквер, додаткові місця для паркування і багато іншого».

Після цього департамент ЖКГ Луцькради 12 липня оголосив новий тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт площі Героїв Майдану на проспекті Соборності в Луцьку. І в ньому того ж таки числа, 12 липня, переміг єдиний учасник – ТОВ «Урбан Прогрес». Цього разу він свої послуги оцінив у 49 тисяч 900 гривень. Хоча ще 26 травня просив за проєкт майжа в 9 разів більше – 447 тисяч гривень. Цікаво, що договір з переможцем тендеру укладений 12 липня о 23:54. 

Кінцевим бенефіціарним власником  ТОВ «Урбан Прогрес» є мешканець Івано-Франківська Андрій Іванович Коман, який володіє 100 відсотками статутного капіталу фірми.

Тендер на капітальний ремонт площі Героїв Майдану в Луцьку департамент ЖКГ Луцької міської ради оголосив 9 липня – на три дні раніше від тендеру на виготовлення проєкту.

Участь у торгах 27 липня взяли три фірми: ТОВ «Луцьккомунбуд», яке зобов’язалося виконати роботи за 17 мільйонів 608 тисяч 843,25 гривні; ТОВ «Бетон Брук Сервіс» із пропозицією освоїти 23 мільйони 70 тисяч гривень (початково планували ще більше – 23 мільйони 450 тисяч 1,26 гривні); ПП «Транс-Дор-Сервіс», що запропонувало зробити ремонт за 23 мільйони 123 тисяч 692,07 гривні.

Наразі очікує рішення тендерного комітету учасник, який запропонував найнижчу ціну – ТОВ «Луцьккомунбуд».

Власником ТОВ «Луцьккомунбуд» є Ігор Вікторович Швець. У нього – 90% акцій підприємства, в Ірини Володимирівни Швець – 10% акцій. Ігор Швець також є власником фірм, які здійснюють механічне прибирання вулиць Луцька та Тернополя:« Луцьк комунал сервіс» і «Теркомуналсервіс».

Ще нагадаємо, що пам’ятник Степану Бандері в Луцьку на площі перед Палацом урочистих подій вирішили встановити у 2008 році. У 2009 році Луцька міськрада затвердила результати конкурсу на кращий проєкт пам'ятника Бандері. Там навіть встановили закладний камінь у підвалини майбутнього монумента.

Згідно з розрахунками Луцької міської ради, у 2012 році для зведення монументу потрібно було 1 мільйон 650 тисяч гривень.

У 2012 році з міського бюджету для цих потреб виділили 150 тисяч гривень. Грошей вистачило для того, аби залити фундамент і основу п’єдесталу.

25 квітня 2014 року під час двадцять п’ятої сесії Волинської обласної ради було підтримано проєкт рішення про виділення коштів на встановлення пам’ятника Степану Бандері.

200 тисяч гривень на спорудження пам’ятника передбачали депутати на сесії Луцької міської ради у січні 2016 року. Проте ці кошти так і не було використано за призначенням.