Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, керуючий Волинською єпархією Православної Церкви України в етері ГІТу у спецпроєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» розповів про можливе об’єднання церков і перехід священнослужителів з паствами з УПЦ до ПЦУ.

«Я мав розмову із священнослужителями Московського патріархату і з єпископами, які тут знаходяться на Волині – Волинь набагато прогресивніше дивиться вперед — і владики хочуть мати повну автокефалію, не просто не поминати патріарха Кирила за богослужінням. Такі тенденції тут є. Логічно би було об’єднатися в єдину церкву — це вже наступний етап, а на сьогоднішній день є бажання і не поминати (авт. — патріарха Кирила під час богослужіння), і бути абсолютно незалежною церквою від Москви. Це правда, я це підтверджую. Такі розмови точаться і серед духовенства, і серед єпископату», — повідомив митрополит Луцький і Волинський Михаїл

На запитання ведучого етеру, чи, можливо, варто вливатися церквам УПЦ в Православну церкву України, керуючий Волинською єпархією ПЦУ сказав, що у священиків немає єдиної позиції з цього приводу. 

«Якщо парафії йдуть по одній — по дві, то можна ще вливатися, а якщо вони йдуть великою групою, то вони це бачать по-іншому. Священнослужителі заявляють, що залишаються вірними своєму православному архієрею, митрополиту Онуфрію. Одна частина бачить: автокефалію отримати від патріарха Московського, інші кажуть — не треба нам патріарха Московського, ми його не поминаєм, ми самостійно незалежні, третя частина взагалі каже: ми спочатку увійдемо в Константинопольський патріархат, а потім будемо об’єднуватися. Тобто тут немає однозначної думки. Одна лише усвідомлена позиція, що вони вже розривають стосунки із Москвою», — підсумував митрополит Луцький і Волинський Михаїл.